Moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiție, avizat pozitiv de Guvern

Moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiție, avizat pozitiv de Guvern

Republica Moldova va institui moratoriu, pentru o perioadă de patru luni, asupra recepționării cererilor noi de dobîndire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, potrivit unui proiect de lege avizat pozitiv, la 26 iulie, de către guvern.

Potrivit proiectului, pînă la expirarea termenului stabilit de patru luni, Guvernul este în drept să decidă „referitor la prelungirea moratoriului” pentru o perioadă „de cel mult 2 luni”. Toate cererile de dobîndire a cetățeniei Republicii Moldova depuse pînă la data intrării în vigoare a proiectului avizat la 26 iulie „vor fi examinate în modul stabilit de Guvern”. Totodată, termenul contractelor agenților acreditați semnate pentru anul 2019, se va prelungi cu o perioadă egală perioadei moratoriului. Executivul a instituit moratoriu, pînă la o decizie finală, după ce parlamentul a aprobat, în prima lectură un proiect de lege ce prevede abrogarea programului.

Anterior, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în cazul în care parlamentul va întrerupe programul dobîndirii cetățeniei prin investiții, Republica Moldova va fi nevoită să plătească milioane de euro consorțiului de companii care gestionează proiectul. O asemenea clauză există în contractul semnat, anterior de Ministerul Economiei. Totodată el a afirmat că recent a avut cîteva întrevederi cu reprezentanții consorțiului de companii care gestionează programul, cu sediul la Londra, care s-au declarat deschiși pentru dialog, astfel încît procesul de obținere a cetățeniei să devină mai transparent.

Doar două persoane au beneficiat de acest program, una din India și alta din Australia. Alte 34 de cereri se află acum pe rol. Aceste dosare urmează să aducă Republicii Moldova 4,6 milioane de euro.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load