Moldtelecom ar putea fi scutit de plata dividendelor pentru anul 2017

Moldtelecom ar putea fi scutit de plata dividendelor pentru anul 2017

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune eliberarea SA Moldtelecom de la plata dividendelor pentru 2017, pentru a direcționa aceste fonduri sub formă de investiții în dezvoltarea serviciilor companiei, îmbunătățirea calității acestora.


Acest fapt este prevăzut într-un un proiect de lege elaborat de ministerul de profil și prezentat pentru consultări publice, notează NOI.md.


Se preconizează că Agenția Proprietății Publice, în cadrul Adunării generale a acționarilor SA Moldtelecom, va propune direcționarea tuturor profiturilor nete ale întreprinderii în dezvoltarea serviciilor, cu o creștere obligatorie a capitalului ei autorizat.


Ministerul Economiei și Infrastructurii a atras atenția asupra faptului că, în 2015-2017, veniturile Moldtelecom pe piața telefoniei fixe au scăzut și s-a înregistrat o scădere semnificativă, cu 11%, a vînzărilor în acest sector. Una dintre principalele probleme ale acestei situații o constituie tarifele, care sînt mult mai mici decît costul real de deservire a abonaților, iar veniturile din furnizarea serviciilor de telefonie fixă acoperă doar 52,7% din costurile suportate de către operator.


În același timp, pe piața mondială și în Moldova se menține o tendință de reducere a numărului utilizatorilor de telefonie fixă și migrarea serviciilor de voce din rețeaua de telefonie fixă în cea de telefonie mobilă.


Autorii documentului consideră că, pentru asigurarea calității serviciilor electronice și păstrarea Moldtelecom-ului pe piață, în fiecare an trebuie efectuate investiții în tehnologii noi de producție, iar recuperarea acestor investiții este de 5-8 ani.


Scutirea SA Moldtelecom de la plata dividendelor rezultate din profitul net pentru 2017 va permite creșterea investițiilor în servicii, îmbunătățirea calității acestora și creșterea profitabilității.


Moldtelecom deține o poziție dominantă pe piața de telefonie fixă, 100% din acțiunile sale fiind deținute de stat. Compania oferă servicii de telefonie mobilă sub brandul Unite, precum și servicii de acces la internet și de televiziune prin cablu.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load