X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Moldovenii în China: Mereu există oameni de afaceri care vor fi interesați să investească în Moldova

30 mai. 2019,, 18:10   Economie
3071 0

Avînd în vedere suprafaţa Chinei, există întotdeauna oameni de afaceri care vor fi interesați să investească în Moldova în ansamblu.

Declaraţia în cauză a fost făcută, în cadrul unui interviu pentru #pavelzingan , de tînărul de 21 de ani din sudul Moldovei, Constantin Vlah, care studiază și lucrează în China deja de patru ani, fiind implicat activ în activitatea de servicii, oferind servicii de audit pentru furnizori, căutînd producători, organizînd tururi de afaceri pentru întreprinderile și oamenii de afaceri din Rusia și Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că specificul cooperării cu China este de așa natură încît pentru orice întreprindere sau om de afaceri din străinătate este greu să se descurce fără un reprezentant în China.

Constantin Vlah a subliniat, de asemenea, că tendința principală ar putea fi caracterizată în felul următor: e timpul nu de adus mărfuri din China, ci de vîndut mărfuri chinezilor. El a subliniat că, în ultimii 15 ani, a fost într-adevăr mai profitabil să se vîndă mărfuri chinezești ieftine în CSI, Europa sau America. Totuşi, acum calitatea vieții în China a crescut, iar multe bunuri și servicii deja au devenit deficitare aici.

„Dacă e să ne aprofundăm în istorie, atunci, în ultimele cîteva secole, chinezii mereu au suferit de „foame”. Această afirmaţie este valabilă atît pentru produsele alimentare, cît și bunurile de consum. Dacă te uiți la chinezi, ei mănîncă mereu atunci cînd există o astfel de posibilitate. Ei sînt într-adevăr „înfometaţi” de consum, avînd o piaţă imensă și în creștere”, a subliniat tînărul om de afaceri.


El a spus că, în prezent, este în curs de înregistrare a propriei sale companii de import-export într-o nouă zonă de liber schimb din China. Aceasta este situată într-un oraș-„hub” al celei mai mari căi ferate din China, cea pe care merg spre Europa trenurile expres de pe „Drumul mătăsii”.

„Din partea Moldovei, intenționăm să deschidem o reprezentanță a regiunii autonome în provincia Sichuan. Chinezilor le place nu cînd eşti de unul singur şi te autoreprezinţi, ci atunci cînd reprezinţi un anumit teritoriu. Acest lucru simplifică imediat negocierea. Este mai ușor să închei contracte directe fără intermediari sau să negociezi cu potențiali investitori. Avînd în vedere suprafaţa Chinei, există întotdeauna oameni de afaceri care vor fi interesați să investească în Moldova", a spus Constantin Vlah.

Evaluînd perspectivele vinurilor moldovenești în China, tînărul om de afaceri a subliniat că atitudinea față de vin în China se schimbă rapid. Cei cu vîrsta de peste 35 de ani și provin din categorii nu prea asigurate ale populaţiei continuă să bea rachiu de orez. Este o băutură foarte tare pentru străini, iar gustul este absolut neplăcut. Pentru cei care sînt mai tineri și provin din categorii mai bogate, vinul devine o băutură alcoolică tot mai frecvent consumată. Deja timp de vreo 15 ani, francezii și italienii (care sînt liderii importului de vin) îi învaţă pe chinezi să bea vin.

„Acolo unde locuiesc sînt 80 de milioane de chinezi. Am urmărit statisticile, timp de 10 luni ei au consumat între 15 și 20 de milioane de litri de vin. Există o problemă că există acorduri de liber schimb comercial, semnate de Chin acu Australia şi cu Chile, iar cu Moldova un astfel de document se află doar în curs de semnare. Introduceți într-un motor de căutare „Acordul de Liber Schimb " Moldova China" și veți vedea că anul trecut a avut loc o rundă de negocieri asupra Acordului, acesta fiind coordonat în proporţie de 70%. Procesul urma să continue, dar fie alegerile din Moldova, fie din alte motive, acordul încă nu a fost semnat. Astfel, aceleași vinuri australiene sau chiliene vor beneficia de taxe. Aşa se întîmplă pe piața chineză, care este extrem de sensibilă la prețul produselor", a spus Constantin Vlah.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?