TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldova va extinde livrările de produse agricole în Belarus

Moldova va extinde livrările de produse agricole în Belarus

Moldova este interesată de extinderea livrărilor în Belarus a produselor sale agroindustriale de înaltă calitate.

Declarația a fost făcută de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, în cadrul unei întrevederi la Alma-Ata (Kazahstan) cu premierul belarus, Serghei Rumas, transmite Noi.md.

În cadrul discuției, premierii au abordat subiecte de pe agenda cooperării bilaterale social-economice și au discutat perspectivele de dezvoltare a relațiilor între state.


Premierul Belarusului a salutat participarea Moldovei la ședința Uniunii Economice Eurasiatice, menționînd că există multe oportunități nevalorificate.
El a menționat că Belarusul știe despre intenția autorităților moldovenești de a investi în infrastructură și în acest sens el va îndemna întreprinderea „Belavtodor” să participe la licitațiile din RM.

La rîndul său, prim-ministrul Moldovei, Ion Chicu a menționat, de asemenea, a menționat că este bucuros de întîlnire cu colegul său belarus. ”Discuțiile noastre impulsionează cooperarea economică. Cunoaștem calitatea drumurilor în Belarus și vom fi bucuroși ca întreprinderea belarusă să transpună experiența în RM”, a spus el.

Șefii Executivelor au discutat mai multe subiecte de interes comun, printre care procurarea autobuzelor și troleibuzelor, folosirea instrumentelor de finanțare a exportului – oferite de către Guvernul belarus, dar și promovarea exportului, în Belarus, a produselor moldovenești, precum vinurile și materialul săditor.

Ion Chicu a informat omologul său despre oportunitățile oferite de Zonele Economice Libere din Moldova și a invitat industriașii mari din Belarus să investească în ZEL-uri, astfel vor avea posibilitatea de a accesa piața UE.

Oficialii au convenit asupra organizării ședinței comisiei interguvernamentale, pe platforma căreia să fie colectate ideile și planificată implementarea acestora.

În contextul în care RM a depus cerere pentru a deveni membru al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, Ion Chicu a rugat omologul Belarus să susțină această solicitare.

Referindu-se la volumul comerțului bilateral în primele 11 luni ale anului 2019, care a ajuns la 195 milioane de dolari, prim-ministrul Chicu a informat omologul din Belarus despre prioritățile Guvernului pentru anul 2020 și Planul de Acțiuni pentru 2020-2023.

„Sîntem hotărâți să investim masiv în dezvoltarea infrastructurilor la nivel național pentru a moderniza economia. În 2020 vom repara intens drumuri, vom construi rețele de apeduct și de canalizare. Acest pas este absolut necesar pentru a atrage investiții în industrializarea țării și creșterea nivelului de viață pe tot teritoriul Moldovei. Sîntem interesați să livrăm consumatorilor din Belarus produsele noastre agroindustriale, bine cunoscute pentru calitatea înaltă”, a declarat Ion Chicu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load