TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldova va beneficia de suport în exportul de produse agricole

Moldova va beneficia de suport în exportul de produse agricole

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură ONU (FAO) va implementa în Moldova două proiecte de asistenţă tehnică, care vor oferi ţării noastre suport în extinderea exporturilor de produse agroalimentare și elaborarea noilor metodologii și indicatori în statisticile agricole și rurale.


Acest lucru este prevăzut de acordurile de proiect semnate la Chișinău de Georgeta Mincu, ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, şi Raimund Jehle, Reprezentantul FAO în Republica Moldova, în scopul realizării proiectelor: „Consolidarea capacității instituționale a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de a implementa politici de promovare a produselor agricole” și „Sprijin pentru îmbunătățirea statisticilor agricole”.


Se prevede că realizarea acestor două proiecte va contribui la promovarea mai eficientă aproduselor agroalimentare și la elaborarea noilor metodologii și indicatori în statisticile agricole și rurale.


Se preconizează ca proiectele nominalizate să fie implementate în următorii doi ani şi vor contribui la creșterea exporturilor de produse agroalimentare și la accesul la date statistice fiabile pentru formularea și implementarea politicilor.


După cum a menţionat Raimund Jehle, noile proiecte de asistenţă tehnică FAO răspund la două necesități critice identificate în timpul consultărilor cu beneficiarii: necesitatea unor date statistice calitative, conforme cu standardele internaționale și o abordare strategică și eficientă a promovării produselor agroalimentare.


Activitățile planificate sînt în concordanță cu eforturile regionale ale FAO pentru îmbunătățirea mijloacelor de trai și reducerea sărăciei și pentru comerțul agroalimentar și integrarea pieței.


Printre activitățile de intensificare a promovării produselor agroalimentare se numără crearea unui portal web, realizarea unui studiu care să evalueze barierele comerciale pentru produsele cu cel mai mare potențial de export, precum și un program de identificare și promovare a produselor tradiționale moldovenești și de dezvoltare a materialelor promoționale naționale privind turismul rural și patrimoniul alimentar . În două sate sînt planificate proiecte pilot de promovare pentru a încuraja turismul agricol și rural.


Potrivit Georgetei Mincu, beneficiarii finali ai proiectului sînt producătorii și consumatorii din Republica Moldova care vor beneficia de expertiză internațională și de cunoștințe avansate privind exportul și comercializarea produselor agroalimentare. Şefa Ministerului Agriculturii a menţionat că Republica Moldova are nevoie de o politică puternică privind exportul de produse agroalimentare, astfel oficiala s-a arătat bucuroasă se faptul că avem ocazia să o construim împreună cu FAO, partenerul nostru strategic. „Vom beneficia de informații statistice fiabile privind agricultura, ceea ce ne va permite să promovăm politici coerente care vor contribui la bunăstarea agricultorilor noștri", a declarat Mincu.


Prin cel de-al doilea proiect, statisticile agricole și rurale ale Republicii Moldova vor fi îmbunătățite substanțial, apropiindu-le de standardele internaționale. Biroul Național de Statistică va fi în măsură să colecteze date pentru monitorizarea indicatorilor importanți ai Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă(ODD) privind productivitatea muncii și veniturile micilor fermieri.


Pe lîngă ateliere, vizite de studiu și schimb de expertiză internațională, proiectul va oferi infrastructura informațională necesară pentru dezvoltarea capacităților Biroului Național de Statistică, în special a unității de statistică agricolă.


Proiectele sînt parte a Programului Cadru de Țară FAO - Republica Moldova, semnat la sfîrșitul anului 2016, care are ca scop sprijinirea țării în trei domenii prioritare: creșterea competitivității sectorului agroalimentar, promovarea agriculturii durabile și a dezvoltării rurale, și îmbunătățirea capacității pentru gestionarea durabilă a resurselor naturale și gestionarea riscului de dezastre.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load