Moldova solicită de la UE un împrumut urgent pentru cumpărarea și depozitarea gazelor

 Moldova solicită de la UE un împrumut urgent pentru cumpărarea și depozitarea gazelor

Moldova intenționează să obțină un împrumut urgent de la Uniunea Europeană pentru cumpărarea și stocarea a aproximativ 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a asigura necesitățile țării în ianuarie și februarie 2020.


Despre acest lucru a declarat în cadrul unei întrevederi pe care ministrul Economiei și Infrastructurii Moldovei, Vadim Brînzan a avut-o în timpul vizitei președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon la Bruxelles, cu directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová.


Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, părțile au discutat mai multe probleme importante pentru Republica Moldova: obținerea unui credit de urgență pentru cumpărarea și depozitarea a aproximativ 400 de milioane de metri cubi de gaze pentru lunile ianuarie și februarie 2020; modalități de întărire a securității energetice; planuri de dezvoltare energetică pe termen scurt și mediu; investițiile în scopul majorării eficienței energetice.


De asemenea, a fost discutată ideea creării unei stații de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, unde ar exista posibilitatea de a cumpăra și stoca combustibilul albastru direct de pe piețele competitive, pentru a asigura securitatea energetică a țării.


În același timp, părțile au vorbit și despre construcția unei stații back-to-back la Vulcănești, o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și despre extinderea stației de transformare Chișinău-Vulcănești.
Părțile au subliniat principalul potențial de investiții în utilizarea resurselor de energie regenerabilă. În acest sens, vor fi luate în considerare modificările la legislație pentru a crea condiții mai prielnice pentru potențialii investitori din Republica Moldova.


De asemenea, după cum s-a menționat, Vadim Brînzan, împreună cu delegația moldovenească condusă de președintele Igor Dodon, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, Comisarul pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič.


Principale subiecte de discuție au fost furnizarea de gaze către Republica Moldova pentru anul viitor, cooperarea dintre UE, Republica Moldova și Ucraina pentru securitizarea rutei de furnizare a gazelor naturale în regim revers prin conducta transbalcanică din proiectul Turkish Stream, stocarea gazelor naturale în depozitele subterane ucrainene. De asemenea, au fost discutate sursele alternative de obținere a energiei electrice.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load