Moldova și Polonia vor extinde comerțul bilateral

Moldova și Polonia vor extinde comerțul bilateral

Moldova și Polonia se pronunță pentru extinderea ulterioară a comerțului bilateral între cele două țări, al cărui volum s-a dublat pe parcursul anului 2017.


Acest fapt a fost stabilit la întrevederea dintre prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și prim-ministrul Republicii Polonia, Mateusz Morawiecki, care au examinat posibilitățile de consolidare a cooperării moldo-polone, în cadrul unei întîlniri la Munchen, relatează Noi.md.


Premierul Pavel Filip a remarcat parteneriatul eficient pe filiera integrării europene și a salutat reluarea, la 28 februarie curent, a Forumului integrării europene moldo-polonez. În contextul plasării Republicii Moldova pe agenda discuțiilor din cadrul UE la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe din 26 februarie curent, Pavel Filip a relevat importanța promovării unui discurs echilibrat față de situația internă din țara noastră, cu evidențierea progreselor în implementarea reformelor.


În acest sens, Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia va oferi și pe viitor sprijin Republicii Moldova în promovarea agendei europene de reforme. Totodată, oficialul a apreciat susținerea părții moldovenești în alegerea Republicii Polone în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.


Șefii de guvern s-au pronunțat pentru dinamizarea schimburilor comerciale, specificînd că, deși acestea s-au dublat în perioada ianuarie-septembrie 2017, încă există potențial nevalorificat.


La finalul întrevederii, prim-ministrul Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru asistența financiară poloneză acordată în cadrul Programului de asistenţă pentru dezvoltare. Moldova beneficiază de asistenţă din partea Poloniei în opt domenii cheie, printre care: buna guvernare, democraţie, agricultură și dezvoltare rurală.


 


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load