Moldova și China au început negocierile privind Acordul de liber schimb

Moldova și China au început negocierile privind Acordul de liber schimb

În perioada 5-6 martie, Chișinăul găzduiește prima rundă de negocieri pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză.


Anunțul a fost făcut de către Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, care a menționat că echipa de negociatori ai Moldovei, din care fac parte reprezentanți ai mai multor ministere și instituții de resort, este condusă de secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, informează Noi.md.


Semnarea Acordului de liber schimb cu RPC face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor. Anterior, a fost efectuat un studiu de fezabilitate de comun cu partea chineză privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului. Conform estimărilor studiului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar produsul intern brut ar putea crește cu 0,42%.


În cuvîntul său de salut, Iuliana Drăgălin a punctat că semnarea Acordului de liber schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești, va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.


Partea chineză a reiterat că, la baza elaborării Acordului de liber schimb cu Republica Moldova stau relațiile diplomatice de lungă durată și relațiile economice bilaterale în creștere, iar prin semnarea acestui acord se dorește consolidarea parteneriatului economic, liberalizarea comerțului și investițiilor bilaterale, care vor aduce beneficii economice și sociale ambelor state.


În cadrul primei runde de negocieri sînt discutate aspectele juridice ale viitorului acord, dar și domeniile de aplicare, printre care comerțul cu bunuri, eliminarea taxelor vamale și a barierelor tehnice din calea comerțului, administrarea vamală, concurența, serviciile medicale, măsurile sanitare și fitosanitare etc.


Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc în valoare de circa 5 milioane de lei. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, volumul comerțului exterior între cele două țări a constituit peste 468,74 milioane de dolari, în creștere cu aproape 30 la sută față de aceeaşi perioadă a anului 2016.


 


 


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load