Moldova și Bașkortostan vor deschide o casă comercială comună și vor organiza un festival al vinurilor

Moldova și Bașkortostan vor deschide o casă comercială comună și vor organiza un festival al vinurilor

Reprezentanții cercurilor de afaceri din Moldova și Republica Bașkortostan au identificat punctele de parteneriat reciproc avantajos în cadrul forumului "Republica Moldova și regiunile Rusiei", stabilind că pe teritoriul Camerei de Comerț și Industrie din Bașkortostan va fi deschisă o casă comercială comună, în 2020 în aceste republici va fi declarat anul culturii, iar vara va avea loc un festival al vinurilor moldovenești.


Acesta este doar un mic rezultat al vizitei de trei zile în Bașkortostan a delegației Republicii Moldova, condusă de președintele Igor Dodon, transmite Noi.md, cu referire la ufa.rbc.ru.


Șeful statului moldovean a declarat că Rusia este un partener strategic al Republicii Moldova, este primul investitor în economia țării noastre. "În 2018, cifra de afaceri a comerțului a constituit peste un miliard de dolari, dar sperăm să asigurăm o creștere și în viitor", a declarat Igor Dodon, explicînd că partea moldovenească este interesată să revină la volumele comerțului din 2014.


Președintele interimar al Bașkortostan Radiy Khabirov, a vorbit despre disponibilitatea de a furniza autobuze și troleibuze în Moldova, precum și mașini agricole.


"Cifra de afaceri dintre Bașkortostan și Moldova este încă mică, însă există un potențial destul de serios pentru majorarea acesteia", a spus Khabirov. Potrivit lui, deocamdată producția vinificatorilor moldoveni reprezintă doar un procent din volumul total de vinuri exportate în Bașkiria, 70% - reprezintă merele.


La rîndul său, Igor Dodon a atras atenția cercurilor de afaceri la dezvoltarea activă a tehnologiilor IT în țara noastră și la posibilitățile de cooperare în acest domeniu. Un alt domeniu cu perspectivă este turismul. "Puțini turiști din Rusia vizitează Moldova în prezent, doar 200 mii pe an și ea încă nu au fost descoperită pe deplin de către ruși", a spus Dodon.


În cadrul forumului de afaceri au fost discutate în mod activ posibilitățile de a crea asociații în comun în cele șapte zone economice libere ale Moldovei pentru continuarea exportului de produse către țările UE. "Businessul din Bașkortostan a văzut în persoana lui Igor Dodon un șef al țării care va crea condiții profitabile, confortabile și sigure pentru investiții, iar oaspeții moldoveni au primit garanții similare de la președintele inerimar al Republicii Bașkortostan. Acest lucru va crea cu siguranță un rezultat pentru Republica Bashkortostan, Republica Moldova, dar și pentru relații moldo-ruse în general", a declarat la finalul forumului co-președintele ”Delovaia Rossia”, inițiatorul forumului, Andrei Nazarov.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load