TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mold-street: S-a găsit o sursă pentru a aduna mai multe venituri pentru bugetele locale

Mold-street: S-a găsit o sursă pentru a aduna mai multe venituri pentru bugetele locale

De la 1 ianuarie 2020 toate încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice ar putea rămîne în bugetele primăriilor din localităţile rurale. În prezent, doar 75% din aceste venituri rămîn în gestiunea autorităţilor locale, scrie Mold-street.


În cazul oraşelor şi municipiilor acest coeficient va creşte pînă la 50%. La ora actuală, în cazul orașelor-reședință de raioane această cotă constituie 20%, iar în cazul orașelor-reședință de raion cu statut de municipiu cota este de 35%.


Independenţă financiară, dar dozată pentru primării


Proiectul a fost prezentat pe 11 octombrie, în cadrul unei şedinţe la Guvern cu participarea prim-ministrului, Maia Sandu, Ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţa, şi directorului executiv al Congresului Autorităţilor Locale (CALM), Viorel Furdui. Discuţiile au avut loc în contextul elaborării Legii bugetului pentru anul 2020.


„Lucrăm la un buget al solidarităţii şi echităţii, un buget care să crească gradul de independenţă financiară pentru majoritatea primăriilor din ţară. Astfel, acestea nu vor depinde atît de mult de transferurile de la bugetul central. Banii vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea locală”, a menţionat Maia Sandu.


„Adiţional, din bugetul de stat, vor fi compensate din impozitul pe venit al persoanelor juridice fondurile de susţinere financiară. Astfel, localităţile vor avea doar de cîştigat în urma acestor schimbări şi vor putea implementa proiecte sociale de care au nevoie oamenii din aceste comunităţi”, a spus Natalia Gavriliţa.


Continuarea o puteți citi pe Mold-street.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load