Mold-street: Moldova ar putea trece la un nou sistem de plată a TVA

Mold-street: Moldova ar putea trece la un nou sistem de plată a TVA

Introducerea unui sistem inovativ de plată a TVA la încasare, ar putea crește viteza de circulație a banilor în economie și colectarea mai eficientă a TVA, precum și va armoniza legislația fiscală naționale privind TVA la prevederile Directivei europene în domeniu.


Propunerea de a examina introducerea unui astfel de sistem vine de la Dan Nuțiu, Președintele Executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, care a expus-o în cadrul unei întrevederi cu Igor Munteanu, Președintele Comisiei economiei, buget și finanțe din Parlament, transmite mold-street.com.


De notat că plata TVA la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei a fost implementată în România de la 1 ianuarie 2013, pentru companiile cu cifra de afaceri de pînă la 500.000 de euro (circa 10 milioane lei).


Șeful Comisiei Igor Munteanu a spus, că această inițiativă este binevenită, deoarece creează un confort pentru plătitorii TVA și vine să redreseze situația dificilă a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din Republica Moldova, care duc lipsă de lichidități.


Potrivit lui Munteanu, Comisia economie, buget și finanțe și Ministerul Finanțelor va crea un Grup de lucru pentru a discuta această inițiativă.


Dan Nuțiu a susţinut că prin promovarea sistemului TVA la încasare, care deja este aplicat cu succes în multe din țările europene, se urmărește crearea premiselor privind relansarea creșterii economice, a investițiilor, diminuarea șomajului, sporirea competitivității Republicii Moldova în vederea atragerii de investiții străine directe.


Regimul special presupune calcularea TVA de către contribuabilul vînzător la momentul încasării contravalorii livrărilor/prestărilor efectuate, și nu la emiterea acesteia. 


În același timp sistemul presupune stabilirea dreptului de deducere TVA la momentul plății facturii primite atît de contribuabilii cumpărători care aplică sistemul, cît și de beneficiarii acestora.


Continuarea o puteți citi pe mold-street.com


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load