COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mold-street.com: Cum erau preluate afacerile sau eliminaţi concurenţii de pe piaţă acum 20 de ani

Mold-street.com: Cum erau preluate afacerile sau eliminaţi concurenţii de pe piaţă acum 20 de ani

Acum 20 de ani, în toamna anului 1999, pe lîngă scandalurile de corupţie şi contrabandă, cu implicare unor politicieni, creşte numărul atentatelor la viaţa unor oameni de afaceri, dar şi a unor interlopi din Republica Moldova crește brusc. Fenomenul s-a datorat unor reglări de conturi, reîmpărţirii sferelor de infuenţă, sau dorinţei de a prelua afacerile, scrie mold-street.com.

Mold-street.com a făcut o selecție a celor mai răsunătoare tentative și atentate din acea perioadă.

Afacerea Elat şi asasinarea lui Alexei Tendler


Pe 16 septembrie 1999, în fîşia forestieră din sectorul Ciocana, mun. Chişinău (potrivit altor surse în apropiere de satul Coloniţa), a fost depistat cadavrul lui Alexei Tendler, cu o plagă în cap, produsă în rezultatul împuşcăturii dintr-o armă de foc.

Alături era aruncat pistolul său Walther. Potrivit poliției ar fi fost vorba de sinucidere, dar Tendler era stîngaci, iar împușcătura a fost făcută în tîmpla dreaptă.

Alexei Tendler era cetățean al Israelului, director al companiei Tandem Aero. El împreună cu Nicolae Andronic (pe atunci vicepremier în Guvernul Ion Sturza şi lider al unui partid) şi cu afaceristul Leonid Volneanschi au început dezvoltarea centrului comercial Elat.

Curios este că ulterior Olga Tendler, văduva omului de afaceri l-a dat în judecată pe Nicolae Andronic, pretinzînd că acesta l-a șantajat pe soțul ei, care a fost nevoit să-i dea politicianului 150.000 de dolari. Andronic a fost și condamnat la 5 ani închisoare de prima instanță, dar în aprilie 2009 a fost achitat de Curtea de Apel.

La finele lunii septembrie 1999, sînt asasinați frații Diasemidze, capii „mafiei georgiene” din Moldova. Ulterior, lîngă o benzinărie Boiana Grup (controlată de Grigori Karamalak, ce a fugit ulterior din Moldova în Rusia) de pe strada Albișoara a fost asasinat cu o împușcătură în cap, afaceristul Mihail Lopatinschi.

Peste cîteva zile în scara blocului din sectorul Rîșcani a fost rănit grav omul de afaceri Oleg Stahnev, ce deținea o rețea de magazine de electrocasnice și haine.

Stahnev în vîrstă de 30 de ani a suportat mai multe operații și chiar a început să dea depoziții, dar a fost găsit mort în spital după ce cineva i-a administrat o doză mare de medicamente.

Pe 24 decembrie 1999, Vasile Lapteacru, directorul firmei Oferta Plus a fost împușcat în cap în biroul său aflat într-un imobil amplasat peste drum de sediul central al Moldindconbank. Cine este autorul crimei așa-și nu s-a descoperit, chiar dacă investigațiile au fost reluate de cîteva ori și au durat aproape 10 ani. Despre amploarea afacerilor administrate de Lapteacru vorbește faptul că în anii 1998-1999, Oferta Plus a avut vînzări anuale de peste 100 de milioane lei.

Unul dintre suspecții principali de omorul lui Vasile Lapteacru a figurat afaceristul Veaceslav Platon. Afacerile lui Lapteacru au fost însă preluate de un alt afacerist controversat, Corneliu Ţurcanu, anchetat în ultimii ani pentru fraude şi alte ilegalităţi, inclusiv şi în cadrul fraudei bancare.

Continuarea o puteți citi pe www.mold-street.com.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load