COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mold-street.com: Crește datoria Moldovagaz față de Gazprom

Mold-street.com: Crește datoria Moldovagaz față de Gazprom

În prima jumătate a acestui an veniturile întreprinderii Moldovagaz de la tranzitul de gaze s-au diminuat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut cu peste 45%, pînă la 15,32 milioane de dolari.

O scădere atît de abruptă a veniturilor de la tranzitul de gaze are o explicaţie simplă: s-a diminuat abrupt volumul de gaze ce este transportat de Gazprom prin conductele ce trec pe teritoriul Republicii Moldova spre statele din Balcani, transmite Mold-street.com.

Moldova poate rămîne fără tranzit


În acealaşi timp există riscul ca de la 1 ianuarie 2020, ca acest tranzit să fie redus şi mai tare, ba chiar sistat, dacă companiile Naftogaz şi Gazprom nu vor ajunge la înţelegere privind tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei.

Despre tranzitul de gaze au discutat chiar ieri la Moscova la sediul Gazprom, preşedintele Igor Dodon şi ministrul Economiei Vadim Brînzan cu administraţia gigantului rus în frunte cu Alexei Miller.

De altfel dspre acest risc se vorbește de mai mult timp, iar unele state precum Bulgaria, care la fel depinde 90% de gazul rusesc, ar fi fost avertizate deja despre sistarea livrărilor prin Ucraina, începînd cu 1 ianuarie 2020.

Aceasta va semnifica pierderea unei surse importante de venit pentru Moldovatransgaz, companie ce asigură transportul de gaze.

Datorii de 6,44 miliarde de dolari şi risc de default

O situaţia extrem de gravă se menţine şi la capitolul datoriilor Moldovagaz faţă de Gazprom, care pe 30 iunie 2019 au constituit 6,44 miliarde de dolari, cu 230 milioane de dolari mai mult decît la finele anului trecut.

În raportul de audit al situaţiilor financiare al Gazprom aceste datorii sînt calficate ca pierderi preconizate din creditare şi care potrivit standardelor internaţionale IFRS semnfică şi posibilitatea ca pe ele să se declare default, adică incapacitate de plată.

Menţionăm că mai mult de 90% din aceste datorii sînt ale regiunii separatiste, care nu plăteşte gazele naturale deja de 12 ani.

Cît despre veniturile Gazprom de livrarea de gaze către Moldovagaz apoi acestea s-au majorat în prima jumătate a acestui an cu circa 30%: de la 199,6 milioane de dolari în 6 luni ale anului 2018 la 259,08 milioane de dolari în 6 luni ale acestui an.

Această creştere se explică şi prin majorarea cu peste 25% a preţului de import al gazelor de la 1 ianuarie 2019.

Anterior preşedintele Igor Dodon a anunţat că de la 1 septembrie 2019 Gazprom ar putea reduce preţul la metanul livrat în Moldova.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load