Modul în care Guvernul Filip a distribuit banii publici ar putea fi investigat

Modul în care Guvernul Filip a distribuit banii publici ar putea fi investigat

Centrul Național Anticorupție (CNA), Procuratura Generală (PG), Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Ministerul de Interne (MAI) ar putea verifica modul în care Guvernul Filip a distribuit bani din mai multe fonduri pentru diverse proiecte.


Cel puțin, aceasta este solicitarea șefului de la MAI, Andrei Năstase. Asta după ce Guvernul Sandu a anulat alocarea de bani pentru renovarea mai multor grădinițe din cauza distribuției fondurilor „în funcție de culoarea politică”.


Guvernul a decis abrogarea listei instituțiilor de educație timpurie care urmau a fi renovate prin Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).


„Din cele 51 de proiecte, 33 sau 65% din ele au fost direcționate către Nisporeni și Strășeni. A fost un cadou electoral în perioada ceea. Noi credem că la modul în care au fost distribuite proiectele, nu s-au luat în calcul prioritățile din toată țara. S-au redirecționat aceste proiecte doar în cîteva raioane. Chiar și așa, pînă acum nu s-au semnat contractele cu beneficiarii și nu s-a început munca la aceste proiecte. Ne gîndim cum să facem ca ele să se regăsească în bugetul pentru anul viitor”, a declarat secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu.


Prim-ministra Maia Sandu a adăugat că „trebuie să existe o distribuție echitabilă”. „Nu alocăm fonduri în funcție de culoarea politică. De la guvernare, PD a folosit acest fond pentru a-și face campanie electorală. Cu tot respectul pentru oamenii de acolo, trebuie să fim corecți și să împărțim banii pentru toată țara”, a spus șefa Executivului.


Iar șeful de la MAI a decis să nu se oprească doar la anularea listei instituțiilor care urmau a fi renovate. „Solicit expres procurorului general interimar, directorului CNA, ca, în colaborare cu SIS și MAI, să verificăm modul în care au fost utilizate aceste resurse. Se pare că nici măcar nu au ajuns la oameni. Foarte multe fonduri au fost distribuite în anumite raioane. Trebuie de verificat dacă nu cumva au fost utilizate fondurile altfel decît în această hotărîre de Guvern”, a declarat Andrei Năstase.


Prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, în bugetul FISM au fost alocați 30 de milioane de lei pentru renovarea instituțiilor de educație timpurie și alți cinci milioane de lei pentru construcția și dotarea blocurilor sanitare în școli. Șefa de la Finanțe, Natalia Garilița, a precizat că cele cinci milioane pot fi utilizate în acest an, conform destinației.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load