Ministrul Finanțelor, despre rezultatele amnistiei fiscale

Ministrul Finanțelor, despre rezultatele amnistiei fiscale

Rezultatele amnistiei fiscale sînt modeste, dar ele nu au fost cele mai importante din pachetul „pro-business” promovat începînd cu vara lui 2018 de Guvernul Filip.


Declarația aparține ministrului finanțelor, Ion Chicu.  Ministrul a declara pentru Radio Europa Liberăcă de amnistie au profitat în total doar zece persoane fizice ceea ce s-a soldat cu declararea voluntară a unor active în mărime de 30 de milioane de lei şi încasări la buget de puţin peste un milion de lei.


„Succesul incontestabil” al celorlalte măsuri, dintre care principala ar fi „mica reformă fiscală”, este ilustrat, în opinia lui Ion Chicu, de încasările în creştere la buget, care continuă să se înregistreze în pofida diminuării semnificative a cotelor de impozite.


Ion Chicu a mai spus că rezultatele modeste ale amnistiei s-ar datora, în primul rînd, unei comunicări nepotrivite, fapt care a stimulat criticile şi a descurajat potenţialii beneficiari, dar că în orice caz nu crede necesară o repetare a măsurii.


În momentul lansării ei, autorităţile au spus că amnistia ar urma să aducă la buget sute de milioane de lei, dar s-au ciocnit de criticile FMI, ale Băncii Mondiale şi Statelor Unite, care au văzut în măsură „un mijloc de legalizare a corupţiei şi a banilor murdari”.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load