Ministerul Finanțelor este dispus să prezinte în Parlament raportul bugetar

Ministerul Finanțelor este dispus să prezinte în Parlament raportul bugetar

Ministerul Finanţelor este dispus să prezinte în Parlament raportul privind executarea bugetului de stat în anul 2018. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat, miercuri, la şedinţa Guvernului, ministrul Finanţelor, Ion Chicu.

El a amintit că anul trecut au fost realizate o mulţime de reforme fiscale importante, menite să reducă povara fiscală asupra mediului de afaceri și cetățenilor pentru a stimula antreprenoriatul și creșterea economică, precum și a fost desfăşurată reforma salarizării în sectorul public.

Ministrul a spus că marți, Curtea de Conturi a audiat raportul de audit privind executarea bugetului de stat, în care nu au fost depistate încălcări.

Potrivit raportului, veniturile bugetului de stat în anul 2018 au constituit 36,4 mlrd. lei ($2 mlrd.), ceea ce este cu 2,4 mlrd. lei sau 7,3% mai mult decît în 2017. Veniturile din impozite și taxe au depășit rezultatul așteptat cu 905 mil. lei. Cheltuielile bugetului s-au ridicat la 38,7 mlrd. lei, iar documentele de plată transmise trezoreriei au fost finanțate integral.

Deficitul bugetar a constituit 2,27 mlrd. lei, care este de peste două ori mai mic decît suma planificată de 5,62 mlrd. lei, dar cu circa 50% mai mult faţă de anul precedent. Ponderea sa în PIB a fost de 1,2%, iar conform prognozei inițiale – de 2,7%. Datoria publică s-a înscris în limitele stabilite și la 31 decembrie 2018 a constituit 52,1 mlrd. lei, iar ponderea sa în PIB a fost de 27,4%, în scădere cu 1,5 puncte procentuale comparativ cu sfîrșitul anului 2017.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load