Metodologia prețurilor la carburanți care va alunga de pe piață operatorii mici

Metodologia prețurilor la carburanți care va alunga de pe piață operatorii mici

„Revenirea la vechea metodologie de stabilire a prețurilor la produsele petroliere de către operatori a rezolvat problema, dar nu în întregime. Cei care activează pe tot lanțul valoric (producție, import și comercializarea) vor avea cîmp de manevră. Dar, operatorii mici care activează doar pe lanțul cu amănuntul vor dispărea”, susține expertul în energetică de la IDIS Viitorul, Victor Parlicov.


„Noua lege a produselor petroliere este o revenire la situația de pînă în 2016. Nu a făcut ANRE-ul modificarea din capul său. A fost schimbată legea că nu se va mai stabili prețul plafon, dar se va stabili o marjă la profitabilitate. Asta înseamnă că, după ce clasa politică a dat-o în bară în anul 2016, a revenit la vechea lege. A înțeles că stabilirea prețului plafon într-o piață concurențială este o cale greșită și nu un mecanism de reglementare. După ce s-a modificat legea și s-a revenit la situația din anul 2016 este un pas în direcția corectă, un pas spre liberalizarea pieței, iar responsabilitatea pentru prețuri și-o vor asuma operatorii”, mai adaugă expertul.


Potrivit lui Parlicov, mingea acum este în terenul Consiliului Concurenței.


„Ne amintim de ce în anul 2016 s-a schimbat legea - nu funcționa mecanismul concurențial. Aici este și cheia insuccesului pe piața produselor petroliere. Consiliul Concurenței nu și-a făcut treaba, iar prețurile la panou erau practic aceleași la toți operatorii. Consumatorul nu avea alegere. Existau toate semnele că era un acord anticoncurențial între operatori. În cazul în care exista concurență la panou, problema dispărea. Consiliul Concurenței nu-și făcea treaba și deputații au decis transferarea responsabilităților pe umerii ANRE prin introducerea prețului plafon. După revenirea la legea veche, Consiliul Concurenței trebuie să intre pe această piață și să vadă dacă operatorii nu stabilesc prețurile coordonat. Iar consumatorul trebuie să vadă corelația dintre piața internațională și prețurile de la panou”, mai declară Victor Parlicov.


Potrivit expertului, urmare a schimbării metodologiei de calcul, operatorii mari își vor putea transfera profiturile în zona comerțului cu ridicata, iar comerțul cu amînuntul va rămîne plafonat.


„Gradul de concentrare pe piața produselor este mult mai mic decît pe cea a zahărului sau a uleiului care la fel sînt piețe concurențiale. Problema este că pe piața produselor petroliere s-a hotărît să se intervină cu prețurile plafon, dar pe celelalte piețe prețurile plafon nu sînt stabilite. După modificarea legii, în anul 2016, cît și acum, prețurile la produsele petroliere se reglementau prin plafonarea marjei de profit pe segmentul angro și cu amînuntul. Or, în prezent legea presupune plafonarea marjei de profit doar pe segmentul cu amănuntul. Acest lucru înseamnă că cei care activează pe tot lanțul valoric vor avea cîmp de manevră. Ei își vor putea transfera profiturile în zona comerțului cu ridicata, iar comerțul cu amînuntul va fi plafonat. În acest sens, operatorii mici care activează doar pe lanțul cu amănuntul vor dispărea”, conchide sursa.


Amintim că la începutul acestui an, ANRE a modificat metodologia de stabilire a prețurilor la carburanți. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load