X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Mai ieftine iarna, dar mai scumpe vara. La ce preţ și de unde va cumpăra gaze Moldova

26 sep. 2019,, 13:40   Economie
2568 0

În acest an preţul gazelor importate de Republica Moldova au înregistrat o scădere lentă de la un nivel de 241,16 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru, la 235,62 dolari în trimestrul II şi la 229,5 de dolari pentru o mie de metri cubi în trimestrul III, informează Mold-street.com.

Administraţia Moldovagaz estimează că în ultimul trimestru al acestui an prețul gazelor naturale va mai scădea cu alte circa 10 dolari pentru o mie de metri cubi, în raport cu prețul mediu anual, şi va coborî la nivelul de aproximativ 223 de dolari.

În aceeaşi perioadă prețurile de procurare a gazelor naturale în multe state europene cu pieţe liberalizate au înregistrat fluctuaţii mai semnificative, de la maxime de 365 de dolari în Ucraina sau 262 de dolari în Austria în primul trimestru, la minime de circa 130 de dolari (fără cheltuieli de transport) în trimestrul III - în Olanda şi Germania.

Ultimele cifre au inflamat o parte a presei şi a experţilor din Moldova care au sugerat că dacă am cumpăra acum de pe piaţa liberă (SPOT) din UE, apoi preţul gazelor se va reduce semnificativ şi în plus am putea scăpa de dependenţa de Gazprom.

Lucrurile nu sînt însă chiar atît de simple cum par. Să vedem mai în detaliu cum au evoluat preţurile în diferite state.


O analiză a evoluţiei cotaţiilor pe piața liberalizată a gazelor naturale din cîteva țări de referință - Austria, Germania, Olanda, România și Ucraina, arată că în perioada ianuarie-martie 2019, prețul mediu de procurare a gazelor naturale a constituit 277,25 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în trimestrul II - 215,14 dolari pentru o mie de metri cubi, înregistrînd astfel o scădere cu circa 21% în perioada caldă comparativ cu perioada rece a anului. Această evoluţie se explică prin faptul că în sezonul cald scade cererea și respectiv şi volumele achiziționate de gaze naturale.

Conform datelor analizate, în Ucraina s-a înregistrat cel mai ridicat preț de procurare a gazelor naturale, atât în trimestrul I (în mediu cu circa 28%) cât și în trimestrul II (în mediu cu circa 30%). În România, în trimestrul I, prețul de procurare a gazelor naturale este mai scăzut decât media pe țările europene menționate cu aproape 6%, dar mai ridicat cu circa 20% - în trimestrul II, când începe sezonul cald al anului.

Citiți materialul integral pe Mold-street.com.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?