COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

MADRM îndeamnă agricultorii să-și asigure terenurile

MADRM îndeamnă agricultorii să-și asigure terenurile

Asigurările în agricultură a fost subiectul principal discutat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), în cadrul unei şedinţe cu participarea producătorilor agricoli și companiilor de asigurări, transmite MOLDPRES.

„Sectorul agricol este unul vulnerabil la calamitățile naturale, iar asigurările în agricultură reprezintă un mecanism viabil de lungă durată. Vreau să avem o discuție constructivă în care să identificăm discrepanțele ce împiedică agricultorii să își asigure terenurile agricole. Vreau să vorbim despre pachetele de asigurări, acordarea subvențiilor la primele de asigurare, sprijinul statului în acest sens”, a explicat ministrul de resort Ion Perju.

Părțile au menționat provocările care influențează diminuarea procesului de asigurare a riscurilor în agricultură. În context, producătorii agricoli au subliniat imperfecțiunea cadrului normativ în domeniu; pachete de asigurare neatractive; imposibilitatea achitării primei de asigurare în mai multe tranșe; obligativitatea asigurării terenurilor/bunurilor supuse subvenționării.


La rândul lor, reprezentanţii companiilor de asigurare au susținut ideea imperfecțiunii cadrului normativ în domeniu, precizând lipsa reglementărilor privind dreptul asiguratorilor de a verifica respectarea de către asigurat a regulilor agrotehnice, modalitatea de stabilire a sumei asigurate pentru toate bunurile supuse asigurării etc.

La ședință au participat și reprezentanții Agenției Intervenții și Plăți în Agricultură, care au comunicat că valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură este în scădere din an în an. Astfel, în perioada 2012 - 2013, această sumă constituia 9% din valoarea fondului de subvenționare (circa 40 de milioane de lei anual), iar în ultimii doi ani aceasta a scăzut până la 0,5 la sută din valoarea fondului, ceea ce constituie circa 5,8 mln de lei.

Ca urmare, s-a decis că MADRM va promova proiectul de lege privind asigurarea riscurilor în agricultură și vor fi luate în considerare propunerile expuse în cadrul ședinței. De asemenea, ministerul va examina propunerea producătorilor de a crea un fond mutual de asigurări în agricultură.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load