X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Lucruri pe care politicienii le-au promis, dar care nu au mai fost lansate

9 ian. 2020,, 08:30   Economie
4046 0

Unele sunt în construcții de ani de zile, altele au ajuns să fie promisiuni electorale, iar altele - au rămas amânate pentru 2020.

Este vorba despre proiecte pe care politicienii moldoveni le-a promis poporului în/pentru 2019. R. Moldova a intrat într-un nou deceniu, însă, fără acestea. Agora a căutat lucruri care trebuiau să vadă lumina zilei în 2019.

1. Arena Chișinău

Proiect lansat de fosta guvernare PDM, Arena Chișinău urma să fie gata pe 14 octombrie 2019, de Hramul Capitalei. Construcția grandioasă urma să aibă o capacitate de 5.000 de locuri, sală polivalentă, bazin olimpic, Aqua Park, Club de tenis, piscină deschisă pe timp de vară și patinoar iarna.

Odată cu învestirea Guvernului Sandu, oficialii au atras atenția la o serie de probleme ale arenei. De exemplu, fostul Executiv afirma că în spatele Arenei Chișinău ar sta o schemă. Ministrul Economiei de atunci, Vadim Brînzan, spunea că Arena Chișinău nu va fi capabilă să asigure un flux suficient de mare de vizitatori zilnici pentru a acoperi cheltuielile, iar partea turcă are dreptul să preia cele 59 de hectare și să le împartă cesionarilor după bunul plac.


Guvernul Chicu i-a dat și un nou deadline - aprilie 2020. La început de ianuarie, Guvernul Chicu a hotărît să suplinească, cu 3 milioane de euro, capitalul social al SRL-ului.

2. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău

În 2014, Iurie Leancă și Victor Ponta, aprindeau flacăra pe un tronson de gazoduct ce lega orașele Iași de Ungheni. Gazoductul trebuia să fie dat în exploatare în 2017, la final de an, iar de atunci oficialii au oferit diverse termene. De exemplu, ex-ministru al Economiei, Octavian Calmîc, spunea în 2016 că „termenul-limită de dare în exploatare a gazoductului Ungheni-Chișinău este începutul anului 2019”.

Într-un final, compania românească Transgaz a anunțat, în aprilie 2019, că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar lucrările trebuiau să înceapă în luna mai 2019. Fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, susținea că până în anul 2020 va fi finalizată construcția gazoductului Iași-Ungheni.

Mai târziu, în toamna acestui an, ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, spunea că nu poate oferi un termen de finalizare a lucrărilor, dar a auzit că gazoductul va fi gata în martie 2021.

3. R. Moldova urma să depună cerere de aderare la UE

La scurt timp după semnarea Acordului de Asociere RM-UE, în 2014, Leancă declara că Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2015, iar în 2019-2020 ar putea deveni membru al UE.

Mai târziu, în 2016, pe atunci președintele PD Marian Lupu a făcut o promisiune similară. Atunci Lupu spunea că „în a doua jumătate a anului 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, va apărea o oportunitate reală şi eficientă pentru a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”.

În 2018, Leancă se răzgândise: „Din păcate acum nu cred că putem vorbi de o dată când putem depune această cerere”, afirma el.

Cea mai recentă promisiune în acest sens a fost făcută de blocul ACUM, format din PAS și PPDA. Unul dintre angajamentele lor electorale este îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene.

4. Drumul Chișinău-Ungheni-Sculeni

Ultimele estimări arată că drumul care trebuia să fie gata acum trei ani mai are de așteptat încă aproape nouă luni. Asta deși democratul Pavel Filip, ultimul care a inspectat drumul, în mai 2019, a spus că acesta va fi gata până la final de an. Actualul premier Chicu a oferit alt termen - august 2020.

Potrivit contractului, drumul Chișinău-Ungheni-Sculeni urma să fie dat în exploatare încă în anul 2016 și pe motivul întârzierii, compania constructoare suportă sancțiuni. Costul proiectului este de peste 23 de milioane de euro. Astfel, reparația a început pe timpul Guvernului Leancă și a continuat în timpul mandatelor Guvernelor Gaburici, Streleț, Filip, Sandu și Chicu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?