COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Lanurile unui agricultor din raionul Anenii Noi, verzi în plină toamnă

Lanurile unui agricultor din raionul Anenii Noi, verzi în plină toamnă

Lanurile unui agricultor din raionul Anenii Noi sînt încă verzi în plină toamnă, iar ultima recoltă o va strînge abia la sfîrşitul lunii noiembrie.

Ghenadie Zmeu creşte legume pe aproximativ 17 hectare şi are instalat un sistem performant de irigare.

Bărbatul şi-a început activitatea acum zece ani. La început creştea legume pe cîteva hectare. Recoltele erau mici, iar cheltuielile foarte mari. Atunci a înţeles că fără irigare nu poate avea rezultate bune. Din 2015, de cînd şi-a instalat acest sistem, creşte legume în două cicluri pe sezon.

"Cartofi, varză, ceapă, morcov, sfeclă, conopidă, ridichie neagră. Noi putem să recoltăm lgume şi în a doua jumătate a verii. Anume legume pentru păstrare. După 20 octombrie începem recoltatul la cartofi. Varza deja se recoltează. După asta va urma recoltarea la sfecla roşie.Noi putem să le menţinem pînă în noiembrie", a menţionat agricultorul.

Mai mult, dînsul preconizează să mărească suprafaţa cultivată, de la 17 hectare la 30 de hectare de legume: "Datorită irigaţiei roada a fost bună şi la cartof, undeva la 40 tone am căpătat. Mai îmbucurătoare la varză. Avem sub 90 de tone la hectar. Procură de la mine ceapa. Undeva 117 tone i-am dat. Sfecla şi morcovul . El asigură reţelele de magazin din Chişinău şi anti pizza. Preţurile sînt foarte bune".

Concurenţa este foarte mare, iar pentru a ţine pasul, agricultorii au nevoie de echipamente performante. Şi cum acestea sînt destul de costisitoare, fermierii pot apel la diferite proiecte susţinute din străinătate, spre exemplu "Agricultura Performantă în Moldova", finanţat de USAID.

"Producătorul agricol poate beneficia de o anumită sumă aplicînd la programul de grant. Ulterior solicitînd subvenţionarea sau acoperirea unei părţi din costul echipamentului respectiv. Suma granturilor începe del a 300 de mii de lei pînă la 700 de mii de lei", a declarat Oxana Arhip, consultant program.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în ţara noastră sînt aproximativ 495 de mii de hectare cu legume, dintre care doar 144 sînt irigate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load