COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Kommersant: Moscova anunță prețuri reduse la gaze pentru R. Moldova

Kommersant: Moscova anunță prețuri reduse la gaze pentru R. Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunțat că Rusia va reduce anul viitor prețul gazelor pentru Republica Moldova cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 235 la 173 de dolari.

Publicația rusă Kommersant îl citează pe Kozak și cu declarația că la întîlnirea de miercuri de la Moscova dintre noul premier moldovean Ion Chicu și omologul său rus Dmitri Medvedev s-a discutat, la solicitarea Chişinăului, și acordarea de către Rusia a unui credit de 300 de milioane de dolari pentru reparația drumurilor, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

"Dar chestiunea încă nu este decisă. Trebuie să vedem care pot fi condițiile de acordare a unui astfel de credit și care vor fi garanțiile restituirii acestuia", a declarat Kozak, citat de publicația rusă.


Kommersant își intitulează articolul „Rusia ia Moldova la întreținere” și spune că pentru Moscova scopul politic al gesturilor anunțate este de a susține candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la președinție, la alegerile de anul viitor. „Un candidat loial și care convine de minune Moscovei”, conchide publicația.

Vizita lui Ion Chicu are loc la cinci zile după desemnarea în funcție, după ce Partidul Socialiștilor, al cărui lideri informal este președintele Dodon, și Partidul Democrat au demis guvernul pro-european al Maiei Sandu.

De menționat că ultima perioadă și liderii transnistreni vizitează săptămînal Moscova, iar din comunicatele de la Tiraspol se poate vedea că unul dintre subiecte este acordarea ajutoarelor economice pentru regiunea separatistă.

Însă Moscova nu pare să dea curs acestor demersuri, inclusiv întîrzie din luna iulie cu plata suplimentului lunar la pensii pentru pensionarii din regiunea transnistreană, supliment în valoare de 7-8 dolari.

Iar la ultima sa vizită în Republica Moldova Dmitri Kozak a anunțat că Moscova este de acord să-și evacueze muniţiile stocate la depozitul său din satul Cobasna, din regiunea transnistreană.

Condițiile pentru această retragere nu au fost însă anunțate public.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load