TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ioniță: Accizele trebuie să crească, aceasta este legea economiei

Ioniță: Accizele trebuie să crească, aceasta este legea economiei

Accizele trebuie să crească, aceasta este legea economiei. Iar creșterea recentă a prețurilor la toate tipurile de combustibil la benzinăriile din Moldova a fost logică, deoarece acesta este un proces global.

Despre acest lucru a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță, care a comentat pentru eNews situația cu privire la creșterea recentă a prețurilor la combustibil, care a îngrijorat grav proprietarii de automobile și întreprinderile de transport, care au vorbit din nou despre majorarea tarifelor.


Expertul a explicat că acciza este o taxă pentru reînnoirea Fondului rutier, ale cărui mijloace sînt folosite pentru repararea drumurilor.

"Dar mult timp, guvernele noastre le-au direcționat într-o mare măsură către alte necesități. De exemplu, pentru salarii. Dar acest lucru este fundamental incorect. Fondul rutier este un tabu, banii ar trebui folosiți strict în scopul prevăzut. El este format din deduceri din vînzările de benzină. De exemplu, pentru 1 litru de benzină AI 95 acciza este de 22 de eurocenți, dar ea ar trebui să fie de cel puțin 42, apoi ea ar trebui adusă pînă la 60-80 de eurocenți", a spus Veaceslav Ioniță.

El a subliniat că accizele ar trebui să crească, aceasta este legea economiei.

"În cazul în care o persoană își umple rezervorul cu benzină, pentru acciză vor merge 150-170 de lei din această sumă. Cumpărăm o mașină - o parte din sumă la fel merge în Fondul Rutier. Deci, o taxă insuficientă pentru acciză este, pînă la urmă, drumuri proaste și, drept urmare, mașini stricate. Drumurile bune se reflectă în funcționarea tuturor mijloacelor de transport", a declarat expertul economic.

El a menționat că atunci cînd prețurile cresc, în acel moment acestea sînt cinstite. "Problema constă în altceva: atunci cînd prețurile scad, vînzătorii „uită" să le scadă. Trebuie să prindem vînzătorii necinstiți nu atunci cînd prețurile cresc, dar atunci cînd ele nu scad. Creșterea recentă a prețurilor la toate tipurile de combustibil la benzinării a fost una logică, acesta este un proces global. Dar el oricum a îngrijorat transportatorii, care au început din nou să scoată în prim plan creșterea tarifelor", a declarat Veaceslav Ioniță.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load