Autorităţile publice locale vor primi mai mulţi bani şi independenţă financiară

Autorităţile publice locale vor primi mai mulţi bani şi independenţă financiară

De la 1 ianuarie 2020, toate încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice ar putea rămîne în bugetele primăriilor din localităţile rurale.


În prezent doar 75 la sută din aceste venituri rămîn în gestiunea autorităţilor locale. În cazul oraşelor şi municipiilor, acest coeficient va creşte pînă la 50%.


Aceasta prevede proiectul prezentat astăzi, 11 octombrie, în cadrul unei şedinţe la Guvern cu participarea prim-ministrului, Maia Sandu, Ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţa, şi directorului executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui. Discuţiile au avut loc în contextul elaborării Legii bugetului pentru anul 2020, transmite Noi.md.


„Lucrăm la un buget al solidarităţii şi echităţii, un buget care să crească gradul de independenţă financiară pentru majoritatea primăriilor din ţară. Astfel, acestea nu vor depinde atât de mult de transferurile de la bugetul central. Banii vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea locală”, a menţionat Maia Sandu.


„Adiţional, din bugetul de stat, vor fi compensate din impozitul pe venit al persoanelor juridice fondurile de susţinere financiară. Astfel, localităţile vor avea doar de câştigat în urma acestor schimbări şi vor putea implementa proiecte sociale de care au nevoie oamenii din aceste comunităţi”, a spus Natalia Gavriliţa.


Legea bugetului de stat va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Guvern, iar ulterior de Parlament.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load