În timp ce prețul la petrol scade în toată lumea, în Moldova acesta rămîne neschimbat

În timp ce prețul la petrol scade în toată lumea, în Moldova acesta rămîne neschimbat

Petrolul a început săptămîna cu o nouă scădere semnificativă de preț, ajungînd la nivelul de 61 de dolari americani per baril brent, cel mai scăzut din acest an.


Pe piețele europene aceste scăderi ale prețului s-au resimțit și la prețurile la carburanți, lucru ce nu se întîmplă și în Republica Moldova, acolo unde de aproape 3 luni plătim la fel de mult pentru benzină și motorină.


Astfel, ultima scumpire coordonată de către toți petroliștii din Republica Moldova a avut loc la 16 mai, atunci cînd prețul unui litru de benzină a ajuns la 19,5 lei, iar motorina s-a scumpit pînă la 17 lei.În același timp, barilul de petrol Brent, a ajuns astăzi, 5 august, să fie cotat la bursa de la Londra la un nivel de 61 de dolari. Astfel, petrolul este mai ieftin astăzi decît la 16 mai, cînd petroliștii moldoveni au scumpit ultima dată carburanții, cu peste 16%.Iar aceste scăderi de preț s-au văzut în toate statele europene. În Romînia, spre exemplu, astăzi un litru de motorină este mai ieftin decît la 16 mai cu 26 de bani romînești, echivalentul a 1,1 lei moldovenești. Este însă de precizat că, spre exemplu, la 23 iunie, prețul a fost mai mic chiar cu 42 de bani romînești, adică aproximativ 1,7 lei moldovenești.În Republica Moldova, în toată această perioadă nu s-a produs nicio modificare de preț. Mai mult chiar, carburanții în Moldova ar fi trebuit să se ieftinească nu doar datorită scăderii prețului la petrol, ci și pentru că leul moldovenesc s-a apreciat cu peste 3% de la 16 mai și pînă astăzi în raportul cu dolarul american.


Este de menționat că la precedenta ajustare a prețurilor carburanților, la 13 martie 2019, barilul de petrol costa 68 de dolari americani. Astfel, la cotația de 68 de dolari, un litru de benzină costa la Chișinău aproximativ 18,35 lei, iar un litru de motorină 16,75 lei.


Astăzi, cînd petrolul este 61 de dolari, cu 7 dolari mai ieftin sau 9%, benzina costă la Chișinău 19,5 lei, iar motorina 17 lei.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load