În Rusia va fi verificată calitatea divinurilor din Moldova

În Rusia va fi verificată calitatea divinurilor din Moldova

În Rusia a fost inițiată o inspecție la scară largă a calității  coniacurilor (divinurilor) comercializate, inclusiv a acelora produse în Moldova.


Despre acest lucru a comunicat organizația necomercială«Rossiiskaia Sistema kacestva» (Roskacestvo), menționînd că Roskachestvo începeverificarea calității coniacurilor (divinurilor) la ordinul vicepremierului Federației Ruse Alexandr Hloponin, relatează NOI.md.


Pentru participarea la verificare, experții vor achiziționa coniac de aproximativ 50 de mărci, produse în Rusia, Franța, Georgia, Moldova și Armenia.


Printre mostrele testate se vor număra atît legende mondiale («Ararat», «Remi Martan», «Martell», «Courvoisier Martell», «Hennessy»), cît și mărci locale («Kinovsky», «Tri zvezvociki», «Koktebeli», «Starișina», «Daghestan» și multe altele).


Costul achiziției publice - de la 372 ruble la 10 mii ruble ruse per unitate de marfă. Achizițiile anonime au loc deja în zeci de regiuni ale Federației Ruse.


Experții vor testa coniacul la indicatorii de siguranță și autenticitate, indicatorii organoleptici, băuturile vor fi verificate de experți internaționali din Franța; în special, parametrii fizici și chimici, cum ar fi tăria, concentrația masică de zaharuri, aldehide, eteruri medii, acizi volatili, alcool metilic și elemente toxice. Va fi, de asemenea, examinată componența coniacului, dacă conține arome și coloranți, duritatea apei utilizate pentru fabricare, ambalajul și tipul de alcool din care a fost produsămostra de băutură testată.


Ultimul indicator este deosebit de important. Astfel, toate tipurile de coniac produse în Rusia sînt produse conform GOST-ului ("Coniac" și "Coniac rusesc"). Cu toate acestea, chiar dacă coniacul este produs conform standardelor naționale, acest lucru nu-i oferă consumatorului garanția că el într-adevăr bea băutura produsă prin distilarea materialului de vin de masă, din struguri și învechit în contact cu lemnul de stejar cel puțin 3 ani. Toate astea deoarece în GOST nu este descrisă metoda precisă dedeterminarea naturii materialului vitivinicol. De aceea, în timpul verificării, Roskacestvo intenționează să efectueze testele conform celor mai noi metode precise de determinare a tipului de spirt din care a fost preparată mostra de băutură alcoolică.


Esența testărilor constă în determinarea raportului compoziției izotopice a carbonului, precum și a prezenței aromatizanților, cu ajutorul metodelor pentru a determina concentrația componentelor aromatizanților în coniacuri. În urma controlului vor fi admise pentru comercializarenumai băuturile alcoolice, produse din spirt de coniac, nu de grîu saude cartofi, care, potrivit asociațiilor din domeniu, sînt utilizate de către producătorii de coniac neonești.


Examinarea suplimentară a indicatorilor, care nu fac parte din lista obligatorie pentru producători și pentru organele de control și supraveghere vor deveni un test de amploare anume pentru verificarea calității băuturilor alcoolice de pe piață. Rezultatele verificării vor fi, de asemenea, discutate în cadrul reuniunilor Comisiei de Stat pentru combaterea traficului ilicit de produse. Despre necesitatea de revizuire a standardului național rus la coniac, vorbea, în septembrie anul trecut, viceprim-ministrul Alexandr Hloponin, care este șicuratorul industriei alcoolului, dînd instrucțiunile corespunzătoare Ministerului Finanțelor,dar și organizațiilor: Roskachestvo, Rosstandart și Rossakkreditația. În plus, în octombrie, Hloponin a ținut o ședință cu privire la falsificarea coniacului.


Potrivit Rosalkogoliregulirovanie, pe piața de coniacuri din Rusia s-a creat o situație critică: cantitatea produselor alcoolice falsificate este de 60%. Viceprim-ministrul FR a însărcinat Rosalkogoliregulirovanie, Ministerul de Interne, Rospotrebnadzor și Roskacestvo împreună cu Procuratura Generală să efectueze inspecții neprogramate ale producătorilor de coniacuri și brandy din FR. Rezultatele trebuie să fie prezentate la sfîrșitul lunii februarie a acestui an.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load