În Moldova se menține excesul de valută străină

În Moldova se menține excesul de valută străină

În Republica Moldova se înregistrează un surplus de valută străină, notează NOI.md.


Astfel, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în luna decembrie 2017, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 114,7 la sută, comparativ cu 111,8 la sută în luna noiembrie 2017.


În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice, precum și cererea netă din partea agenților economici de valută au înregistrat dinamici pozitive, majorîndu-se respectiv cu 6 mil. USD (4,5 la sută) și cu 2,2 mil. USD (1,8 la sută).


Surplusul de valută consemnat pe piața valutară locală în luna de referință a fost parțial absorbit de BNM prin intervenții de procurare în sumă de 10 mil. USD.


Moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA, cu 1,7 la sută, de la 17,4877 în luna noiembrie pînă la 17,1832 USD/MDL în luna decembrie.


În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară a continuat să revină monedei unice europene (63,3 la sută), urmată de dolarul SUA (15,7 la sută) și rubla rusească (16,3 la sută).


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load