COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În Moldova s-a redus brusc comerțul online cu fructe și legume

În Moldova s-a redus brusc comerțul online cu fructe și legume

În Moldova s-a redus brusc comerțul online cu produse de fructe și legume, fapt ce ține de reluarea activității piețelor agroalimentare în cele mai mari orașe ale țării – Chișinău și Bălți, transmite Noi.md.

Declarația a fost făcută de experții EastFruit, care au menționat că, de la începutul acestei luni, după reluarea activității piețelor staționare agroalimentare în cele mai mari orașe ale Moldovei – Chișinău și Bălți, majoritatea agricultorilor de fructe și legume, după cum era de așteptat, au părăsit platformele de comercializare online.

Pe rețelele de socializare și pe site-urile specializate, la mijlocul acestei luni, apar doar cîteva propuneri de vînzare/livrare a fructelor și pomușoarelor. Acestea sînt plasate, în principal, de acele puține întreprinderi agricole, care au propria lor marcă comercială și infrastructura de vînzări sau folosesc serviciile de livrare, precum și de producătorii de produse organice relativ scumpe.


Potrivit Asociației producătorilor de pomușoare "Pomușoarele Moldovei", revenirea la comerțul offline poate fi explicată nu numai prin obiceiul marii majorități a consumatorilor moldoveni de a cumpăra fructe și legume din piețe, dar și prin schimbarea structurii de vînzări în luna iunie.

Astfel, în luna curentă a început exportul masiv de fructe și pomușoare moldovenești și, de aceea, piața internă pentru producători a încetat să fie una de bază din punct de vedere al volumului de comercializare. În același timp, rata de coacere și de intrare a produselor în vînzare a crescut brusc, respectiv, prețurile la acestea scad dinamic.

În aceste condiții, livrarea la domiciliu în baza comenzilor preliminare online rămîne rentabilă doar în cazul în care este vorba despre produse unice scumpe– "organice" și fructe din segmentul "premium" (de exemplu, afine) sau atunci cînd cumpărătorul cumpără cantități relativ mari de cireșe și vișine, caise sau căpșuni.

Reprezentanții asociațiilor producătorilor de fructe și legume din Republica Moldova consideră că, chiar dacă regulile de vînzare în piețele orășenești de fructe și legume se vor înăspri și mai mult (de exemplu, se vor reduce nu numai orele de lucru, dar și zilele de lucru în cursul săptămînii), revenirea masivă a producătorilor agricoli în regimul de vînzare online, cel mai probabil, nu se va întîmpla. Căci cea mai mare parte a fructelor și legumelor din Moldova sînt cultivate de gospodării agricole mici, care pentru organizarea vînzărilor online nu au nici timp, nici resurse tehnico-materiale și umane.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load