TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În Moldova crește popularitatea plăților efectuate cu cardurile bancare

În Moldova crește popularitatea plăților efectuate cu cardurile bancare

În Republica Moldova, popularitatea plăților fără numerar prin intermediul cardurilor bancare este în creștere, volumul acestor operațiuni continuă să crească în ritmuri rapide, însă ponderea acestor tranzacții în volumul total rămîne scăzută.

În special, potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul tranzacțiilor efectuate cu carduri bancare emise în Moldova în trimestrul I al anului 2019 a constituit 13 miliarde 985,6 milioane lei, în creștere cu 21,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.


Cu toate acestea, după cum reiese din statisticile oficiale ale BNM, cetățenii preferă, totuși, să extragă banii de pe carduri și să plătească pentru bunuri și servicii în numerar. Deci, în ianuarie-martie a acestui an, volumul numerarului retras de pe cardurile bancare emise în Moldova a însumat 11 miliarde 631,2 milioane lei, în creștere cu 17,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, volumul plăților fără numerar cu aceste carduri a crescut cu 50,2% - pînă la 2 miliarde 354,4 milioane lei.

Astfel, deși volumul plăților fără numerar cu carduri continuă să crească în ritm rapid, ponderea lor în volumul total al operațiunilor rămîne nesemnificativă.

O altă tendință se observă la utilizarea cardurilor bancare în străinătate, unde cetățenii noștri preferă mai degrabă să plătească preponderent cu cardul, decît să retragă numerarul de la bancomat, deoarece, de regulă, se percepe un comision mare.

Potrivit BNM, în special în ianuarie-martie curent, volumul tranzacțiilor efectuate în străinătate prin intermediul cardurilor bancare emise în Republica Moldova a crescut cu 19,4% - pînă la 1 miliard 611,5 milioane lei. În același timp, în primul trimestru al anului 2019, volumul de numerar retras de pe cardurile bancare din Moldova în străinătate a fost de numai 173,1 milioane lei, în creștere cu 3,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar volumul plăților fără numerar cu aceste carduri a crescut cu 21,6% - pînă la 1 miliard 438,4 milioane lei.

În ianuarie-martie 2019, volumul tranzacțiilor efectuate în Moldova cu carduri emise în străinătate a constituit 1 mlrd. 710,6 milioane lei, depășind cu 9,1% indicii pentru aceeași perioadă a anului trecut. În special, volumul banilor în numerar retras de pe aceste carduri a crescut cu 7,3%, pînă la 893,2 milioane lei, în timp ce volumul plăților fără numerar aferent acestora a crescut cu 11,2%, pînă la 817,4 milioane lei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load