Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

În Moldova a fost afectată recolta de cireșe

12 iun. 2020,, 13:00   Economie
4012 0

În Moldova, din cauza precipitațiilor abundente și a grindinei, au fost afectate soiurile timpurii de cireșe, iar recolta de cireșe va fi mai mică decît anul trecut.

Despre aceasta a anunțat postul de televiziune "MIR 24", menționînd că acum, fermierii moldoveni se pregătesc de culesul soiurilor tîrzii, iar pentru a proteja fructele conectează echipamente speciale, transmite Noi.md.

În reportajul postului de televiziune se vorbește că ploile torențiale au distrus 50 de tone de cireșe în grădina lui Gheorghe Jembei. Fermierul intenționa să exporte soiurile timpurii. Cu toate acestea, din cauza fluctuațiilor de temperatură și a precipitațiilor abundente, pomușoarele și-au pierdut aspectul comercial. Gheorghe le-a împărțit la oameni pentru un preț simbolic - 5 cenți pentru un kilogram.

"Să luăm, să zicem, anul 2019. La noi toată recolta a plecat în Federația Rusă. Doar 150 de tone. N-am mai avut așa ceva ca anul ăsta. Cireașa a crăpat. Cînd a trebuit s-o culegem, a plouat foarte mult", a spus fermierul.

Acum, Gheorghe speră că venituri îi vor aduce noile grădini. Acum trei ani, el a plantat 12 hectare de soiuri italiene și spaniole tîrzii. Recoltarea va începe peste o săptămînă.


Acești copaci sînt stropiți cu îngrășăminte și udați cu vitamine. "O dată la zece zile, noi prelucrăm copacii de insecte și ciuperci. După ploi abundente, aceasta este o problemă frecventă. Dar ne descurcăm. Această cireașă este curată", a explicat angajatul Constantin Cojocaru.

Prețurile la cireșele timpurii de pe piețele din capitală au scăzut cu aproape un sfert. Acum, un kilogram costă 50-70 de cenți.

"În acest an are loc o adevărată luptă pentru recoltă. Anul este anormal din punct de vedere agricol. Multe fenomene climatice. Secetă îndelungată, înghețuri de primăvară, apoi ploi cu grindină. Producătorii trebuie să se mobilizeze și să salveze soiurile tîrzii. Să le culeagă la timp, să le împacheteze și să le exporte", a relatat directorul executiv al Asociației Producătorilor de Fructe, Iurie Fala.

Anul trecut au fost exportate aproape 10 mii de tone de cireșe moldovenești. Noile partide din acest sezon vor începe să se formeze la sfîrșitul lunii iunie. Soiurile tîrzii de cireșe vor apărea pe piețe în zece zile. Prețurile la fructe vor fi mai mici decât media timpurie de 15%, promit producătorii.
Cireșele moldovenești sînt exportate în Rusia și Belarus. Acum fermierii intră și pe noi piețe-în Germania și în țările Baltice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?