TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În 2019 „Vinul Moldovei” a înregistrat un record al exportului (GRAFICE)

În 2019 „Vinul Moldovei” a înregistrat un record al exportului (GRAFICE)

Produsul mîndriei naționale, „Vinul Moldovei” a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrînd valoarea maximă a exporturilor din ultimii cinci ani.

Pe parcursul anului 2019 atît volumul exporturilor de vinuri moldovenești, cît și valoarea acestora au fost la cel mai înalt nivel înregistrat din 2014 pînă în prezent. Cifrele în creștere au fost atinse datorită eforturilor constante depuse de producătorii vinicoli, cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), instituție care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, transmite NOI.md cu referire la diez.md.


Prin urmare, în 2019 Republica Moldova a exportat peste 156 de milioane de litri de vin, în creștere cu 9 % (cu peste 12,6 milioane de litri) față de anul trecut. Din totalul volumului exportat, vinurile liniștite dețin o cotă de 94 %, divinurile și distilatele – 3 %, vinurile fortificate – 2 %, iar spumantele – 1 %.

Țara noastră a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de circa 3,1 miliarde de lei, cu 9,2 % mai mult decît în anul 2018. Vinurile liniștite au generat 74 % din totalul veniturilor, divinurile – 20 %, iar spumantele și vinurile fortificate – cîte 3 %.

Oficiul Național al Viei și Vinului promovează și susține în mod prioritar exportul de vinuri îmbuteliate. Astfel, în 2019 volumul vinurilor pe piețele continentului european și asiatic au înregistrat o creștere constantă. Pe parcursul anului 2019, România continuă să fie o piață strategică și se află în fruntea clasamentului țărilor care importă „Vinul Moldovei”, atît după volumul exporturilor, cît și în funcție de veniturile generate.

Topul cuprinde țările de mai jos.

Exporturile de vin în vrac au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă în anul 2019 și au ajuns la 108 milioane de litri. Principala destinație a exporturilor de vin în vrac rămîne a fi Belarus, piață care deține 43 % din totalul cantității de litri de vin în vrac exportați și 39 % din totalul veniturilor acumulate.

Cifrele arată că în top 10 țări în care Moldova a exportat cel mai mult vin în vrac se regăsesc Belarus, Georgia, Federația Rusă, Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China, Italia.

Creșterile volumelor vinului în vrac pentru export se datorează faptului că recolta de struguri a fost una peste media anuală.

În anul 2019 vinurile moldovenești au ajuns în 67 de țări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de cîțiva ani, „Vinul Moldovei” a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load