Importul de mărfuri second-hand aduce prejudicii de milioane bugetului

Importul de mărfuri second-hand aduce prejudicii de milioane bugetului

Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) propune revizuirea listei de mărfuri care au fost în folosinţă ce cad sub interdicţia de a fi importate, comercializate şi distribuite pe teritoriul Republicii Moldova.


Asta pentru că aplicarea prevederilor ce interzic importul, comercializarea, precum şi distribuirea gratuită cu titlu de ajutor umanitar a anumitor categorii de măfuri second-hand, în condiţiile legislaţiei în vigoare, "este dificilă, atît din punct de vedere social, cît şi economic", susţine instituţia, citată de mold-street.com.


De ce jucăriile şi încălţămintea second-hand pot fi vîndute în pieţe


Acest fapt a fost sesizat şi de către agenţii economici din domeniu. Astfel, în prezent este interzis importul cu titlu de ajutor umanitar al încălţămintei uzate, lenjeriei de corp, jucăriilor folosite şi al hainelor pentru copiii de pînă la 3 ani. La fel, este interzisă comercializarea de produse sau prestarea de servicii care, utilizate în condiţii normale, pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.


În acelaşi timp, se constată că încălţămintea uzată, unele categorii de jucării, precum şi hainele pentru copii, urmare a operaţiunilor de spălare, dezinfecţie şi dezinsecţie nu pot reprezenta risc pentru sănătatea şi viaţa populaţiei, fapt confirmat prin certificate/avize corespunzătoare.


„Dimpotrivă, datorită preţului scăzut în comparaţie cu cel al produselor noi, soluţionează probleme de ordin economic la achiziţionarea acestora”, constată specialiştii de la Ministerul Economiei.


Totodată, autorităţile susţin că pieţele comerciale „sînt invadate de mărfuri ce cad sub interdicţia stabilită de Guvern, iar acest fapt indică existenţa unui sector foarte vulnerabil şi sensibil la contrabandă şi evaziuni fiscale”.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load