Guvernul mai face un pas pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

Guvernul mai face un pas pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

Lucrările de construcție a conductei de transport gaze pe direcția UngheniChișinău vor preceda sau se vor desfășura în paralel cu procedura de expropriere a proprietarilor terenurilor pe care va trece conducta. 


Potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Guvern, care prevede o procedură specială de expropriere, proprietarii vor primi banii timp de 90 de zile de la data emiterii deciziei de stabilire a sumei despăgubirilor, iar ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a subliniat că va fi vorba de despăgubiri echitabile.

Astfel, potrivit documentului aprobat astăzi de Guvern, exproprierii vor fi supuse bunurile imobile (terenurile) proprietate privată şi cele aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, situate în extravilanul și/sau intravilanul următoarelor localităţi: orașul Chișinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici (municipiul Chișinău); satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț (raionul Strășeni); comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași (raionul Călărași); satul Milești (raionul Nisporeni); comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii Vechi (raionul Ungheni).

„Despăgubirile pentru bunurile imobile expropriate se vor efectua de către organul central de specialitate al administrației publice în domeniul energeticii prin intermediul instituției publice „Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii” din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, inclusiv din mijloacele beneficiarului final al Proiectului „Construcția conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău – Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” sau succesorul său de drepturi și obligații”, se arată în document.

„Ne dorim ca acest lucru (extinderea gazoductului pînă la Chișinău - n.r.) să fe pus cît mai repede în aplicare”, a declarat premierul Pavel Filip. 

Proiectul urmează să fie dezbătut și în Parlament. 

Menționăm că, anterior, autoritățile de la București și Chișinău au anunțat că gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata fie la sfîrșitul acestui an, fie la începutul anului viitor, iar scopul acestui proiect este de a asigura independența energetică a R. Moldova.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load