Găgăuzia și-a mărit exporturile în Belarus de 1,7 ori

Găgăuzia și-a mărit exporturile în Belarus de 1,7 ori

Găgăuzia și-a mărit exporturile în Belarus de 1,7 ori, iar volumul comerțului exterior între acestea a ajuns la 125 milioane de lei.


Acest fapt rezultă din datele privind volumul circulației mărfurilor, pe care le-a prezentat prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei Vadim Ceban, transmite NOI.md.


În special, el a menționat că timp de 9 luni ale anului 2017, cifra de afaceri a comerțului exterior dintre Găgăuzia și Republica Belarus a constituit 125 milioane de lei. Balanța comercială pentru această perioadă a fost pozitivă pentru Găgăuzia, ridicîndu-se pînă la 29 milioane 139,4 mii lei.


Totodată, potrivit datelor Serviciului Vamal al Moldovei, în perioada analizată, 2017 agenții economici ai Găgăuziei au exportat bunuri în Belarus pentru suma de 77,1 mil. lei, ceea ce este cu 32,3 mil. lei sau cu 72,3 la sută mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.


Produsele alcoolice și nealcoolice au reprezentat ponderea principală din volumul total al exportului de produse pentru perioada analizată, anul 2017 – 64,9 mil. lei (84,2 la sută), cereale – 9,1 mil. lei (11,85 la sută), cazane și echipamente - 2,7 milioane lei (3,56%). Ponderea exporturilor din Găgăuzia în Belarus, din totalul exporturilor fiind de 5,1%.


Concomitent, în cele 9 luni ale anului 2017, Găgăuzia a importat din Belarus produse în valoare de 48 milioane de lei, ceea ce reprezintă 26,1 milioane de lei sau aproape de 2,2 ori mai mult decît în aceeași perioadă a anului 2016. În grupul de mărfuri importate pentru perioada analizată, lemnul și produsele din acesta predomină - 35,5 mil. lei (74%), combustibil și petrol - 3,8 mil. lei (7,93%). Ponderea importurilor în Găgăuzia din Belarus din totalul importurilor este de 4,4%.


Vadim Ceban a menționat că cooperarea comercială și economică dintre Belarus și Uta Găgăuzia s-a dezvoltat activ pe parcursul a mai multor ani, domeniile de activitate fiind diverse, iar acordurile semnate de părți, în ultimii ani, au contribuit la îmbunătățirea și intensificarea activității economice externe sub forma creșterii exportului de produse din UTA Găgăuzia către Belarus, în special, în regiunea Minsk..


Astfel, la 16 iulie 2015, a fost semnat Acordul între Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia al Republicii Moldova și Comitetul Executiv Regional al Minskului din Belarus privind cooperarea economico-comercială, tehnico-științifică, educațională și culturală.


Pe data de 2 octombrie 2016, a fost semnat Planul de Acțiuni pentru implementarea Acordului între Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia al Republicii Moldova și Comitetul Executiv Regional al Minskului din Belarus privind cooperarea cooperarea economico-comercială, tehnico-științifică, educațională și culturală pentru perioada anilor 2017-2019.


Vadim Ceban a subliniat că astăzi regiunea Minsk și Belarusul, în general, este partenerul economico-comercial de încredere al Găgăuziei.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load