Gaburici: Moldova are un mare potențial în domeniul IT

Gaburici: Moldova are un mare potențial în domeniul IT

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că crede în potențialul Moldovei în sectorul tehnologiei informației, care are un mare viitor și avantaje competitive.


El a făcut acest lucru în cadrul unei întîlniri cu reprezentanții din domeniul tehnologiilor informaționale, cu care a discutat despre dezvoltarea industriei TIC în Republica Moldova, provocările cu care se confruntă, dar și despre oportunitățile pentru atragerea companiilor IT străine, relatează Noi.md.


Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că deja aproape 100 de companii au fost înregistrate în primul parc IT din Moldova. „Cifrele demonstrează că există un interes foarte mare față de domeniul IT și asta pentru că avem condiții bune, precum taxa unică de 7%, procedura simplificată de raportare – companiile prezintă un singur raport, ceea ce este mult mai eficient decît în cazul companiilor tradiționale. Întreprindem acțiunile necesare pentru a simplifica procedurile de obținere a permiselor de ședere și a celor de muncă pentru cetățenii străini”, a remarcat Gaburici.


Principalele îngrijorări enunțate de reprezentanții din industria tehnologiilor informaționale au fost insuficiența forței de muncă specializate în domeniu, necesitatea pregătirii specialiștilor IT, revizuirea curriculumului școlar etc. De asemenea, s-a discutat despre Strategia de sporire a competitivității IT (2.0), care urmează a fi definitivată de Ministerul Economiei și Infrastructurii și care va oferi soluții pentru crearea unei industrii IT mai dinamice și mai competitive, va contribui la dezvoltarea unui mediu favorabil startupurilor, precum și la extinderea parcurilor IT, atragerea companiilor de peste hotare. Totodată, a fost abordată și posibilitatea de extindere a ariei de aplicare a legislației privind parcurile IT asupra întregului sector de inovație bazat pe TIC.


„Astăzi, nici agricultura nu se poate dezvolta și nu poate fi cu adevărat competitivă fără implementarea tehnologiilor. Eu cred în potențialul țării noastre în acest sector – tehnologiile informaționale au un mare viitor. Sînt sigur că Republica Moldova este mult mai atractivă decît alte state”, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii.


Printre propunerile reprezentanților IT se numără crearea unui fond de investiții pentru startupuri, promovarea serviciilor IT, liberalizarea pieței universităților în țara noastră, pentru a atrage universitățile internaționale în instruirea studenților, promovarea istoriilor de succes – invitarea moldovenilor care lucrează la Google, Facebook sau alte companii internaționale, să devină exemple pentru tinerii de la noi etc.


La final, Chiril Gaburici le-a mulțumit celor din domeniul IT pentru munca pe care o fac și a menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii este deschis în continuare pentru discuții, iar o asemenea platformă de comunicare va deveni tradiție.


 


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load