Fenosa nu a cerut o majorare a tarifelor la energie cu 13%

Fenosa nu a cerut o majorare a tarifelor la energie cu 13%

Union Fenosa şi FEE-Nord au cerut majorarea preţului la electricitate cu 13%, a anunţat vineri postul de televiziune TVR Moldova, citînd-ul pe Ştefan Creangă, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).


"Noi avem cereri depuse de Union Fenosa şi FEE Nord şi cred că în două săptămîni finalizăm procesul de verificare, pentru că calculele propriu-zise sînt prezentate de către agenţii economici", a declarat Ştefan Creangă, transmite mold-street.com.


Fenosa a solicitat o ajustare cu doar 1%


"În jur de 13% este cererea de majorare", a precizat directorul ANRE. Totodată el a menţionat că cererile furnizorilor de energie sînt publicate pe pagina WEB a ANRE.


De notat că pe pagina Agenţiei sînt publice cererile de ajustare a preţurilor depuse la mijlocul lunii martie 2019, iar altele nu au fost depuse.


Cel puţin GNF Furnizare Energie (parte a grupului Gaz Natural Fenosa în Moldova) nu a depus o altă solicitare, ne-au precizat reprezentanţii companiei. În documentele publicate pe pagina WEB a ANRE era vorba de o ajustare a prețurilor reglementate în mediu cu doar 1%.


În consecinţă nu este clar de unde a luat Ştefan Creangă că furnizorul ar cere o majorare de 13% a tarifelor la energie pentru consumatorii din Chişinău, centrul şi sudul Republicii Moldova.


E vorba de circa 70% din toţi consumatori din Moldova, care sînt deserviți de Gas Natural Fenosa. 


Nu este exclus însă faptul că ANRE ar putea lua în calcul deprecierea leului de la începutul acestui an şi a constatat că e nevoie de o ajustare mai semnficativă a tarifelor. La care se adaugă creşterea de la 1 aprilie 2019, cu 2% a prețului de achiziție a energiei de la Energocom.


Dar în acest caz administraţia ANRE ar trebui să facă precizările de rigoare. În caz contrar induce în eroare lumea.


Compania statului gestionată de un democrat a cerut o majorare cu 10%


Mult mai gravă însă e situaţia la FEE Nord, care a solicitat în martie 2019 o majorare cu 10-11% a tarifelor pentru consumatori. De exemplu pentru consumatorii casnici, tariful solicitat era de 209,25 bani, cu 18 bani mai mare decît cel actual, adică în creștere cu 9,4%.


Pentru consumatorii (agenți economici, instituții etc) ale căror instalații sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie noul tarif ar urma să fie de 185,25 bani pentru un kWh sau cu 19 bani mai mare decît cel actual. E o creștere de 11,4%.


Compania controlată de stat şi administrată de Ruslan Antoniuc, un lider local al Partidului Democratîși argumentează solicitarea de majorare a tarifelor în special prin devierile financiare de circa 110 milioane lei acumulate în anii 2017-2018.


De notat că în prezent consumatorii casnici deserviți de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, cu 12 bani pentru un kWh mai mic decît cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălți și raioanele din nordul țării), iar dacă ANRE acceptă cererile, diferența ar putea ajunge la circa 30 de bani.


Tarifele în vigoare pentru energia electrică au fost aprobate în ședința publică din 15 iunie 2018 a Consiliului de Administrație al ANRE.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load