Exportul de struguri depinde de cererea din România și Polonia

Exportul de struguri depinde de cererea din România și Polonia

Perspectivele de livrare a strugurilor de masă pe noi piețe au fost discutate de reprezentanții asociațiilor regionale ale producătorilor de struguri de masă și a gospodăriilor mari, cu delegația Fondului Piețelor en-gros din Europa Centrală.


Discuțiile s-au purtat în cadrul unui seminar organizat la sfîrșitul lunii septembrie prin proiectul „Agricultura eficientă din Moldova” relizat de către AWP/USAID și Fundația HEKS, relatează point.md.


În cadrul unei prezentări la seminar, președintele CEI WMF, Zoran Krsnik (Croația, Zagreb), a remarcat faptul că, datorită sprijinului expert al fondului, în ultimii cîțiva ani au fost organizate canale active de export, de exemplu, mere poloneze în Croația și Egipt, cartofi ucraineni - în Croația și țările balcanice etc. Continuarea logică a procesului de intensificare a comerțului regional cu produse alimentare, după cum crede șeful CEI WMF, poate și ar trebui să fie formarea de noi și extinderea canalelor vechi de export de struguri de masă din Moldova pe piețele țărilor-participante ale fondului.
Potrivit lui Zoran Krsnik, Croația poate deveni una dintre piețele promițătoare pentru strugurii din Moldova. 


Cu toate acestea, în acest moment, cei mai importanți cumpărători de struguri de masă din Moldova printre țările europene sînt Polonia și România. în 2018, în Polonia au fost exportate aproximativ 1,4 mii de tone de struguri din Moldova. În general, clienții polonezi sînt mulțumiți de prețul și calitatea produselor moldovenești. 


Potrivit expertului Federației Producătorilor Agricoli din Moldova FARM, Andrei Zbancă, în octombrie-noiembrie a acestui an, dinamica exportului de struguri autohtoni va depinde în mare măsură de cererea pentru aceștia în Polonia și România. Însă continuarea exporturilor (cu plata taxelor vamale) va fi realizabilă din punct de vedere economic numai dacă cererea (și prețurile) pentru struguri din țara noastră pe piețele tradiționale europene va continua și chiar crește - pe măsură ce se apropie iarna.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load