Exportatorii moldoveni de nuci au șansa de a ajunge pe piața chineză

Exportatorii moldoveni de nuci au șansa de a ajunge pe piața chineză

Exportatorii moldoveni de nuci au șansa de a ajunge pe piața chineză și de a-și cîștiga poziții pe această piață.


De această opinie este expertul departamentului de investiții al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Andrei Iarmak, transmite Noi.md


Potrivit acestuia, astfel de țări mici precum Moldova au mai multe șanse să încheie în mod operativ şi fără condiţii suplimentare acorduri interguvernamentale preferențiale privind exporturile, în special nuci, cu China decît ţările mari (conform standardelor europene), precum este Ucraina.


Potrivit expertului, realitățile „războiului comercial" dintre SUA și China, pe de o parte, creează probleme pentru exportatorii de nuci din Europa de Est către Uniunea Europeană. Deoarece, din cauza expansiunii produselor americane de înaltă calitate, care „nu au ajuns” pe piața chineză, prețurile pe piața europeană a nucilor au scăzut semnificativ în sezonul trecut.


Pe de altă parte, absența pe piaţa Chinei a unor volume mari de producţie nuciferă SUA creează un „ghişeul de oportunitate" pentru furnizorii din țările terțe. Mai ales aceia care, datorită dimensiunilor mici ale piețelor lor interne sau a potențialului de export limitat, nu sînt capabili să provoace îngrijorare din partea autorităților și producătorilor din China. Moldova corecpunde bine acestor parametri. Și, în același timp, ocupă o poziție în mijlocul clasamentului celor mai mari zece exportatori de nuci din lume.


Potrivit portalului EastFruit, în sezonul 2017, potrivit unei expertize internaționale, Moldova a exportat aproape 45 mii tone de nuci (în ceea ce privește greutatea produselor în coajă). În anul 2018, conform unei evaluări preliminare a Uniunii asociațiilor de producători de culturi nucifere, Moldova a livrat pe piețele externe circa 35 mii tone de produse.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load