COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Expert: Impozitarea divertismentului online va lupta cu pirateria și furtul din internet

Expert: Impozitarea divertismentului online va lupta cu pirateria și furtul din internet

În 2019 moldovenii vor procura on-line, de peste hotarele ţării, bunuri şi servicii în valoare de 4,3 miliarde lei, ceea ce este de 2 ori mai mult decît acum 3 ani în urmă, cînd procurările on-line au fost de 2 miliarde lei.

Această piaţă înregistrează o creştere anuală de 30% şi este cea mai dinamică piaţă din Moldova, spune economistul Veaceslav Ioniţă pe blogul său, subliniind că în 2020 procurările on-line de peste hotare se vor apropia de 6 miliarde lei, iar în mai puţin de 3 ani vor depăşi suma de 10 miliarde lei, transmite NOI.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Evident că mai devreme sau mai tîrziu această piaţă trebuia să trezească interesul Guvernului, în sensul impozitării ei. Cea mai mare parte a procurărilor on-line se referă la bunuri de consum personal cu valoare mică, care conform legislaţiei actuale nu se supun impozitării în caz de import. Dar o parte din această sumă este utilizată pentru procurarea de divertisment on-line, care în opinia Guvernului trebuie să fie impozitat şi această impozitare se regăseşte în politica fiscală pentru anul viitor”, scrie economistul.

Guvernul a decis să atragă atenţia la cea mai dinamică piaţă pe plan global, piaţa de divertisment, care după mărime este comparabilă cu piaţa petrolieră şi a gazelor naturale luate împreună, mai spune Ioniţă.

„Oamenii cheltuie pentru divertisment mai mult decît pentru orice alt lucru. În 2019 această piaţă va atinge cota de 2,2 trilioane USD pe plan global sau 2,5% din PIB-ul global. Această piaţă conform PwC este împărţită în 15 segmente, iar multe din ele sînt prezente on-line. Aici se includ: Filme, muzică, jocuri video, reviste, cărţi, care sînt procurate on-line.


Moldovenii în ultimii cîţiva ani au devenit consumatori din ce în ce mai activi a divertismentului on-line, iar cei mai mari furnizori a acestor servicii sînt de peste hotarele ţării şi nu au relaţii fiscale cu autorităţile din Moldova. Prin politica bugetar-fiscală din 2020, Guvernul intenţionează să oblige prestatorii globali de servicii de divertisment on-line să aibă relaţii fiscale cu Bugetul Moldovei şi să achite TVA la serviciile prestate.

Este foarte greu să stabilim mărimea pieţei, dar Guvernul presupune că vorbim despre cel puţin 500 milioane lei anual, iar impozitarea acestor servicii ar aduce suplimentar circa 100 milioane lei în bugetul de stat”, se mai spune pe blog.

Dacă considerăm că 10% din procurările on-line sînt efectuate pentru achiziţia de diverse servicii de divertisment: filme, jocuri, cărţi, atunci prognoza Guvernului se adevereşte, subliniază expertul.

Intenţia Guvernul de a impozita divertismentul on-line, va crea o motivaţie financiară pentru el să lupte cu pirateria şi furtul intelectual din internet, deoarece Guvernul va dori ca totul să fie legal şi impozabil. Pentru companii acest lucru cel mai probabil va fi benefic, unicii care trebuie să înţeleagă că ceva se întîmplă sîntem noi consumatorii, care din 2020 vom fi ”rugaţi” de Guvern să nu mai ”furăm” filme, muzică, jocuri on-line, dar să le procurăm şi să mai plătim şi impozite pentru ele, concluzionează Veaceslav Ioniţă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load