Exces de valută străină în Moldova

Exces de valută străină în Moldova

În Moldova se atestă un excedent de valută străină, notează Noi.md.


Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în luna ianuarie 2018, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 117,2 la sută, comparativ cu 114,7 la sută în luna decembrie 2017.


În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a înregistrat o creștere de 21,6 mil. USD (15,4 la sută), iar cererea netă de valută din partea persoanelor juridice a crescut în proporții mai mici – cu 15,8 mil. USD (12,9 la sută).


Surplusul de valută consemnat pe piața valutară locală în luna de referință a fost absorbit de BNM prin intervenții de procurare în sumă de 38 mil. USD.


 Moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA cu 1,3 la sută, de la 17,1832 în luna decembrie a anului precedent pînă la 16,9615 USD/MDL în luna ianuarie.


În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară a revenit în continuare monedei unice europene (65,5 la sută), urmată de dolarul SUA (15,8 la sută) și rubla rusească (14,3 la sută).


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load