COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Piața imobiliară este în creștere

 Piața imobiliară este în creștere

După 10 ani de cădere continuă, se obeservă o ușoară înviorare a prețurilor la imobilele locative în municipiul Chișinău, unde de la începutul anului prețurile au crescut cu 2,5 la sută, sau aproximativ o mie de euro pe metru pătrat pentru un apartament de 70 metri pătrați, constată expertul economic Veaceslav Ioniță, informează Moldpres.

Prețul unui apartament cu o suprafață de 70 metri pătrați în capitală a atins cota maximă de 63 mii de euro în trimestrul patru 2008. Apoi au urmat zece ani de scădere continuă, iar în primul trimestru din 2019, prețul unui apartament a scăzut până la 36,4 mii de euro.

În pofida majorării nesemnificative a prețurilor, piața imobiliară este în creștere, iar tendința se va menține în continuare. Mai ales că oferta este în creștere, potrivit Biroului Național de Statistică, în prima jumătate de an au fost date în folosință 3676 de locuințe și case individuale, cu o suprafață de 271,1 mii metri pătrați, cu 30,3 la sută peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent.


Băncile comerciale au acordat în șapte luni 2019 populației credite pentru imobil în sumă de circa 1,8 miliarde de lei, valoare comparabilă cu creditele contractate de persoanele fizice pe întreg anul 2018, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei. În ianuarie-iulie anul trecut, creditul pentru imobil oferit de bănci populației s-a cifrat la 822 milioane de lei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load