TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Duel verbal la Parlament între Candu și ministrul Finanțelor

Duel verbal la Parlament între Candu și ministrul Finanțelor

Discuții aprinse au fost astăzi în plenul Parlamentului și pe marginea proiectului privind Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor.


Cele mai multe întrebări în adresa ministrei Finanțelor, Natalia Gavriliță, le-au avut democrații, în special fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu.


„Vedem o lipsă de viziune pentru viitor... Cînd s-au introdus tichetele de masă, doar aici în Parlament s-au organizat cel puțin 15 consultări. La ora actuală există creștere de consum, creștere de afaceri în domeniul retail. Impozitarea cu contribuție socială a tichetelor de masă va avea impact negativ. Mulți patroni vor renunța. sînt companii străine care au venit în țară, care după aceste modificări vor pleca. RM este o țară care trebuie să țintească importul de capital, nu exportul de capital”, a declarat Andrian Candu, potrivit agora.md.


În replică, ministra Finanțelor a făcut referință la practica țărilor europene.


„Noi avem un deficit de două mmiliarde de lei. Noi nu ne putem permite o facilitate ca tichetele de masă. Noi nu am făcut analiza cîte companii vor pleca, dar am făcut analiza cîte persoane vor avea de suferit dacă contribuțiile lor nu vor fi calculate în momentul în care se vor pensiona. Este o practică europeană unde creșterea de capital este impozitat cu tva. Noi estimăm că introducerea acestei prevederi va aduce la buget circa 127 de mln de lei”, a declarat Gavriliță.


„Am înțeles aici că sînteți „zero” profesionist. Dvs nu faceți diferență între creșterea de capital și sitemul de impozitare”, a replicat în context Andrian Candu.


„Noi avem viziune și viziunea noastră esta ca să combatem economia tenebră nu prin amnistii și scutiri. Eu nu sînt contabil ca dvs dle Candu, sînt specialist în dezvoltare”, i-a răspuns Gavriliță.


Menționăm că plenul Parlamentului a examinat proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Cele mai importante modificări se referă la majorarea TVA în domeniul HoReCa de la 10% la 20%, impozitarea tichetelor de masă, majorarea cu 50% a taxei pentru poluarea mediului și stabilirea unui nou plafon nou pentru mărfurile importate prin servicii poștale, destinate comercializării.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load