Dodon: Vom discuta prelungirea exportului fără taxe a produselor moldovenești în Federația Rusă

Dodon: Vom discuta prelungirea exportului fără taxe a produselor moldovenești în Federația Rusă

Republica Moldova va discuta cu Rusia prelungirea perioadei de export fără taxe vamale a fructelor, legumelor, conservelor și produse vinicole moldovenești pe piața rusă.


Despre acest lucru a anunțat jurnaliștilor ruși în Ufa președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, menționînd interesul Moldovei de a majora în continuare exportul de produse în Rusia, transmite Noi.md.


Șeful statului moldovean a menționat că la întîlnirea de lucru cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a avut loc în cadrul summitului Uniunii Economice Eurasiatice din Nur-Sultan, el s-a înțeles cu liderul rus că săptămîna viitoare, în Moldova va veni reprezentantul special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova, vicepremierul FR, Dmitri Kozak.


"Cred că vom discuta întreaga gamă de relații bilaterale, anume ceea ce ține de economie. Rezerve există. Deocamdată, fincționează acordul dintre mine și Vladimir Putin în ceea ce privește exportul fără taxe vamale a produselor agroindustriale moldovenești pe piața rusă în din cinci poziții comerciale.


Am convenit că va exista o perioadă de tranzit între 1 ianuarie și 1 iulie. 1 iulie nu este departe, așa că vom discuta și această problemă. Pentru că, după încheierea acestor acorduri, am majorat semnificativ livrarea produselor noastre pe piața rusă. Acum sîntem pe primul loc, aproximativ 28% din piața rusă privind aprovizionarea cu mere. A crescut și exportul altor produse. Prin urmare, perspectivele sînt foarte bune. Sper că vom continua extinderea comerțului cu Rusia", a declarat Igor Dodon.


Trebuie remarcat faptul că Rusia a anulat anterior taxele vamale la exportul în Rusia de legume și fructe moldovenești (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole timp de 6 luni de la 1 ianuarie 2019 pînă la 1 iulie 2019.


Astfel de măsuri au fost întreprinse pentru a majora exportul produselor agricole moldovenești pe piața rusă, pentru a permite agricultorilor din Moldova să vîndă mai multe produse în Rusia, care vor deveni mai competitive după anularea taxelor vamale.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load