TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dodon: Rusia ar putea reduce prețul de intrare a gazelor pentru Moldova

Dodon: Rusia ar putea reduce prețul de intrare a gazelor pentru Moldova

Republica Moldova ar putea beneficia de un tarif redus la gaze, începînd cu 1 septembrie. Anunțul a fost făcut de șeful statului după ședința Consiliului Superior de Securitate.


Igor Dodon a precizat că a făcut o solicitare oficială Federației Ruse în acest sens și este optimist în privința șanselor de aprobare, notează agora.md.


„Eu am solicitat printr-o scrisoare oficială să se examineze posibilitatea acordării R. Moldova a prețului la gaze de la 1 septembrie pînă la 1 ianuarie. Adică pentru patru luni pînă la sfîrșitul anului să avem o reducere la prețul de intrare. Dacă nu va fi această reducere, chiar și din contul rezervelor interne care vor fi depistate de noul șef de la Moldova-Gaz, există riscul de majorare a tarifelor, iar noi nu ne dorim asta”, a declarat Igor Dodon.


Totodată, șeful statului a adăugat că discuțiile și negocierile pe acest subiect se vor încheia peste o lună și jumătate:


„Asta poate fi doar o decizie politică. Un avantaj al nostru este că avem statutul de observator al Uniunii Euroasiatice. Noi nu sîntem membri, dar sîntem observatori, statut care ne permite. Decizia va fi luată în cadrul unei întrevederi care ar putea să aibă loc cu domnul Putin”.


De la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi.


Potrivit datelor ANRE în anul 2018, în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) au fost importate 1,13 miliarde metri cubi de gaze, cu circa 9,3% mai mult (apoape 96 milioane metri cubi) decît în 2017.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load