TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dodon: Noul Guvern al Moldovei va începe discuții trilaterale cu FR și UE

Dodon: Noul Guvern al Moldovei va începe discuții trilaterale cu FR și UE

Noul guvern moldovean va prezenta o inițiativă de a organiza negocieri trilaterale privind politica comercială cu participarea Rusiei și a Uniunii Europene.

Potrivit agenţiei TASS, despre aceasta a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la şedinţa Consiliului economic moldo-rus „Republica Moldova și regiunile Rusiei", din cadrul Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg (FEISP), transmite Noi.md.


„Ne vom strădui ca noul Guvern, cu sprijinul președintelui, să inițieze un acord sau negocieri trilaterale privind politica comercială într-un format trilateral RM-UE-RF, deoarece aici există mai multe probleme", a spus el.

„În 2014, cînd a fost semnat Acordul de liber schimb cu Europa, noi, fiind în Parlament, în opoziție, am cerut ca Guvernul să nu semneze nimic pînă cînd nu vor avea loc astfel de negocieri trilaterale. Și am avut dreptate, căci imediat după semnare - de la 1 septembrie 2014, cînd a intrat în vigoare Acordul de liber schimb cu Europa – am înregistrat doar scăderi: exporturile către țările CSI, în primul rînd către Federația Rusă, au scăzut de două ori", a spus Igor Dodon.

Printre problemele care trebuie rezolvate prin negocieri trilaterale, președintele Republicii Moldova a menționat, în special, problemele legate de standarde și riscuri de reexport. Potrivit lui, în cazul realizării inițiativei menționate, va fi posibil să se folosească „modelul moldovenesc" ca instrument în relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană în relaţiile cu alte țări. „Avem nevoie de acest lucru și dumneavoastră sînteți interesaţi de el. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că astfel de discuții trilaterale vor avea loc", a declarat președintele Republicii Moldova.

El și-a exprimat optimismul cu privire la înțelegerea dintre el și noul Guvern care va fi format în Moldova. „Guvernul va fi creat pe principiile pe care insistă președintele – o politică externă echilibrată, parteneriatul strategic cu Rusia, reguli clare și bine definite pentru businessul rusesc, care va veni în Moldova", a menţionat Igor Dodon.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load