TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dodon: Moldova va fi asigurată cu gaze și energie electrică și după 1 ianuarie

Dodon: Moldova va fi asigurată cu gaze și energie electrică și după 1 ianuarie

Din 1 ianuarie, indiferent de riscurile ce țin de tranzitarea gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei, Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale și energie electrică.

Asigurări în acest sens a dat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite NOI.md cu referire la ipn.md.

Republica Moldova achiziționează 12% din energia electrică din Ucraina, 68% – de la centrala termoelectrică din Cuciurgan, iar restul este energie regenerabilă. „Am primit asigurări că, în cazul cînd Cuciurganul nu va putea produce energie, volumul necesar de energie pentru a asigura Republica Moldova, există soluții și tehnice, și juridice ca acest volum să fie asigurat de către Ucraina sau sînt și unele idei cu Romînia”, a declarat Igor Dodon. Potrivit șefului statului, și la CET-urile din țară există o rezervă de păcură pentru 30-50 de zile, din care se poate regenera energie electrică, iar în cazul municipiilor Chișinău și Bălți și energie termică.

În ceea ce ține de livrarea gazelor, Igor Dodon a spus că înțelegerea cu întreprinderea rusească „Gazprom” presupune două scenarii, unul dintre care se referă la tranzitul gazelor prin Ucraina. Iar dacă Ucraina și Rusia nu se vor înțelege, de la 1 ianuarie gazul rusesc va ajunge în Republica Moldova prin conducta transbalcanică. În ambele cazuri, precizează șeful statului, prețul mediu de livrare a gazelor către Republica Moldova va fi același –172 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load