X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dodon, despre importanța piețelor din Est pentru Moldova

5 feb. 2018,, 16:10   Economie
3908 7

Datele statistice semnalează clar că economia Republicii Moldova înregistrează cea mai mare parte a valorii adăugate din comerțul exterior, cu partenerii tradiționali, din Est, susține șeful statului, citat de NOI.md.

Potrivit lui, pe parcursul a 11 luni ale anului 2017, exporturile moldoveneşti au constituit circa 2,2 miliarde de dolari. În acest volum, cota Uniunii Europene (UE) a fost de 66%, iar a Comunității Statelor Independente (CSI) – de 20%, scrie Igor Dodon într-un articol publicat pe blogul său. Cu toate acestea, susține el, livrările pe pieţele ţărilor UE le depăşesc pe cele în CSI doar la prima vedere, în realitate situația fiind alta.

„În timp ce exporturile către CSI constituie produse proprii, exporturile spre UE constituie, în volum de aproximativ 40%, reexporturi, adică exporturi de bunuri după prelucrare. Companiile străine îşi plasează comenzile pentru prelucrarea în Moldova datorită costului relativ scăzut al lucrărilor/serviciilor de prelucrare. În structura exporturilor – reexporturilor spre ţările UE le revin practic 90 la sută din totalul reexporturilor. Ponderea ţărilor CSI la acest capitol este mai mică de 1%”, afirmă Igor Dodon.

În ceea ce privește piețele țărilor CSI, afirmă șeful statului, în cea mai mare parte, sînt exportate produsele autohtone, care oferă o valoare adăugată înaltă. Principala piaţă pentru astfel de livrări o constituie Federația Rusă, precizează Igor Dodon.

El a adus drept exemplu perioada lunilor ianuarie-noiembrie 2017, cînd exporturile de mere spre Federația Rusă au crescut de peste 2 ori, comparativ cu 2016, depăşind cifra de 190 de mii de tone, ceea ce constituie un record absolut pentru ultimii 20 de ani. În același timp, exporturile de mere în UE s-au cifrat la 6,2 mii de tone, mai puțin de 31 de ori. Volumul total al exporturilor de produse leguminoase pe piaţa rusească a constituit 6400 de tone. Spre ţările Uniunii Europene s-a exportat ceva mai mult de 800 de tone, adică de 8 ori mai puţin, mai afirmă demnitarul.


În opinia lui, Republica Moldova nu-și poate permite luxul de a renunța la anumite piețe de desfacere.

„Totuși, este imprudent să mizăm doar pe piețele occidentale, ignorînd realitatea și potențialul partenerilor estici. Sîntem datori să păstrăm și să revenim pe piețele țărilor CSI, crescînd exporturile produselor noastre pe piețele occidentale, dar și pe cele din alte regiuni ale lumii”, a conchis Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?