COVID-19 în MOLDOVA

Din cauza pandemiei, exporturile de vin au scăzut

Din cauza pandemiei, exporturile de vin au scăzut

Că urmare a consecinţelor pandemiei COVID-19, în primele şase luni ale anului 2020, exportul de vin în expresie naturală s-a diminuat cu peste 3,0%, iar în valoare cu circa 4,0%.

O micşorare mai semnificativă (cu 6,3% şi respectiv 11,5%) s-a înregistrat la exportul vinului în vrac. Preţurile la vinul în vrac pe piaţa mondială au fost descreştere comparativ cu perioada similară din anul precedent, potrivit informațiilor prezentate în cadrul Consiliului pe filiera de produse ”Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”, desfășurat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite Mold-street.com.

Stocurile de vinuri au crescut cu circa 38%


De asemenea, stocurile de vin la unităţile vinicole din ţară sînt estimate la circa 20,7 milioane decalitri, cu circa 38% față de anul 2019.

O soluție discutată de mult timp pentru reducerea stocurilor este distilarea vinului în alcool.

Potrivit vinificatorilor aceste stocuri mari vor influenţa atît preţurile de comercializare a vinului în vrac, cît şi preţurile de achiziţie a strugurilor în anul 2020, destinați procesării.

Recolta de struguri mai mică decît în 2019

Totodată se estimează că recoltă globală de struguri în acest an, din cauza secetei severe îndelungate şi înghețurilor tîrziii de primăvară, în ansamblu pe ţară şi în gospodăriile producţie-marfă, se estimează a fi mai mică cu circa 10-20% comparativ cu anul trecut, fiind prognozate circa 580.000 tone şi respectiv, 350.000 tone (față de circa 660.000 tone şi peste 380.000 tone - în anul 2019).

În același context, oferta de struguri pentru procesare, în anul 2020, se estimează la nivel de peste 260.000 tone, inclusiv materie primă proprie a unităților vinicole – cca 80 mii tone. Cantitatea de struguri ce urmează a fi achiziţionată de la producătorii viticoli se ridică la circa 180 mii tone, inclusiv de soiuri europene pentru vin – peste 160.000 tone şi de tip „Isabella” - 17.500 tone.

Prețurile la struguri

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul ședinței, cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor viticole, urmare efectuării a unor lucrări suplimentare pentru diminuarea influenţei negative a secetei, sînt mai mari decît în anul 2019 (cu pînă la 10%) şi în viile cu soiuri europene pentru vin variază de la 35.000 la 50.000 lei per hectar.

Astfel, preţul de cost a unui kg de struguri de soiuri europene, raportat la o recoltă de struguri de 7- 8 t/ha, va constitui în plantațiile mai vechi cca 4,5-4,75 lei, în cele mai noi – 5,0-5,25 lei, iar de soiuri de tip „Isabella” - 2,5 - 2,75 lei.

Membrii Consiliului au luat act de evoluţia exportului de vinuri, stocurilor de vinuri şi pronosticul recoltei de struguri de soiuri pentru vin în anul 2020 și au decis să recomande viticultorilor și vinificatorilor ca preţurile orientative (de referinţă) de achiziţionare a strugurilor pentru vin, în anul 2020, să fie, cel puţin, de 4,5 lei/kg - pentru soiurile europene şi de 2,5 lei/kg - la cele de tip „Isabella”.

De asemenea ei propun ca preţurile de achiziţie a strugurilor, destinaţi fabricării vinurilor materie primă pentru distilare, din soiuri europene pentru vin, să fie cu cel mult 25-30% mai joase decît cele de referinţă pentru vinuri.

Totodată, cei prezenți la ședință au considerat oportună majorarea preţurilor de referinţă (cu 10-30%), urmare a negocierilor dintre viticultori și vinificatori, pentru strugurii: destinați producerii vinurilor cu indicaţii geografice; din soiuri deficitare, autohtone și cu aromă de tămîie; cu conținutul de zahăr – cel solicitat de către vinificatori.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load