Devalorizarea rublei locale în Transnistria

Devalorizarea rublei locale în Transnistria

Autoritățile nerecunoscutei RMN au devalorizat rubla transnistreană față de dolarul SUA cu 3,2%, modificînd rata oficială a cursului valutar de la 15,5 la 16 ruble pentru un dolar SUA, informează NOI.md.


Potrivit informațiilor, comunicate de Banca Republicană Transnistreană (BRT), este vorba de modificările planificate pentru anul 2018, care sînt aplicate pentru menținerea țintei selectate a ratei reale eficiente în limitele 16-16,5 de ruble transnistrene per dolar, iar valoarea medie anuală va constitui 16,25 ruble per dolar.


În comunicatul privind principalele direcții ale politicii monetare unice pentru anul 2018, BRT a constatat că decizia de modificare a cursului de schimb valutar a fost luată ținînd cont de estimările actuale ale țărilor partenere privind inflația și devalorizarea monedelor naționale în anul 2018, ținînd cont de consolidarea reală acumulată a rublei transnistrene, precum și de prognoza soldului negativ al contului curent al balanței de plăți a Transnistriei, care stipulează necesitatea unei devalorizări ulterioare a rublei transnistrene.


Nivelul preconizat al inflației în anul 2018, potrivit BRT, va constitui 5-7%. Conform estimărilor, acești parametri prognozați, menționați mai sus, în alte condiții egale, vor permite să maximizeze disparitatea de prețuri acumulată pe piețele internaționale.


Cu toate acestea, după cum subliniază experții BRT, acțiunile preconizate vor fi suficiente numai pentru a încerca să echilibreze, pe un termen scurt însă, cererea și oferta de pe piața valutară și pentru a reduce așteptările de devalorizare a participanților pieței, pentru a le oferi cetățenilor Transnistriei oportunitatea liberă de a achiziționa în casele de schimb valutar ale băncilor comerciale mijloacele bănești în valută străină necesare pentru ei și să treacă treptat la convergența valorilor cursurilor oficiale și comerciale. Totodată, se pare că Banca Republicană Transnistreană nu va avea posibilitatea să acumuleze rezerve de aur și valută străină.


Avînd în vedere că obiectivul principal al politicii monetar-creditare a fost apreciat ca fiind cursul de schimb valutar, drept instrument principal vor servi intervențiile valutare. Astfel, este preconizat ca principalul canal de implementare a acestora să fie conservarea segmentului non-numerar al pieței valutare, prin intermediul tranzacțiilor interbancare, cu obligația băncilor comerciale de a vinde valută străină clienților lor în baza contractelor de import, inclusiv prin utilizarea unui mecanism de furnizare a monedei cu o întîrziere de pînă la 60 de zile.


Este preconizează menținerea diferențierii termenilor de livrare a monedei în funcție de categoria agenților economici: clienți ai băncilor comerciale, pînă la stabilizarea completă a pieței valutare și accesul la traiectoria acumulării de rezerve de aur și valută.


În scopul de a le oferi băncilor comerciale lichidități valutare curente, pentru a satisface cererea clienților, Banca Centrală a Transnistriei va aplica la scară largă tranzacțiile de swap valutar. În caz de necesitate, pentru a nivela dinamica ratei de schimb, vor fi efectuate intervenții cu numerar la fața locului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load