Deputat european: Moldova demult ar fi putut primi asistență macrofinanciară

Deputat european: Moldova demult ar fi putut primi asistență macrofinanciară

Republica Moldova de mult ar fi primit asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene, dacă nu ar fi fost schimbată legislația electorală, susține deputatul Parlamentului European din partea grupului Partidului Popular European (PPE), Siegfried Mureșan.


Potrivit agenției INFOTAG, el a amintit într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că „încă anul trecut, în ianuarie 2017, Parlamentul European a spus „da” Comisiei Europene pentru a acorda asistența în valoare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

„Doar că în luna martie au venit inițiativele legate de schimbarea legislației electorale și toată lumea a fost îngrijorată în toate instituțiile Uniunii Europene – în comisii, în Consiliu, în Parlament – de această tentativă de modificare a legislației electorale, în ciuda recomandărilor partenerilor internaționali, avizului experților Comisiei de la Veneția”, a spus el. 

Potrivit deputatului european, Comisia de la Veneția a avut nouă mari îngrijorări și puncte pe baza cărora nu a putut să dea un aviz pozitiv, iar autoritățile Moldovei nu au prezentate dovezi convingătoare finale pe niciuna din acestea. 

„N-am văzut o consultare amplă, serioasă cu opoziția privind modificarea legislației electorale, nu am văzut redresat riscul privind independența parlamentarilor și limitarea posibilităților de luare de influență asupra parlamentarilor în exercitarea mandatului, nu am văzut dovezi convingătoare legate de finanțarea partidelor politice sau de reprezentarea femeilor în viitorul Parlament”, a menționat Siegfried Mureșan.

El a remarcat că, pentru a obține asistența macrofinanciară, Moldova trebuie să îndeplinească angajamentele, să realizeze reforme. 

„Dar la momentul actual putem constata că majoritatea din Parlamentul de la Chișinău este o majoritate ad-hoc, care nu reflectă pe deplin rezultatul votului de la ultimele alegeri, căci mulți parlamentari nu mai sînt în fracțiunile în care au fost aleși atunci. Evident că această instabilitate politică a afectat negativ ritmul reformelor în Republica Moldova, inclusiv în justiție”, a spus deputatul european.

Comentînd afirmațiile vicepremierului pentru integrare europeană, Iurie Leancă, precum că prima tranșă din asistența promisă va veni în luna martie, Siegfried Mureșan a menționat că „autoritățile de la Chișinău nu pot vorbi în numele Comisiei Europene. Doar Comisia Europeană e cea care va spune cînd condițiile sînt îndeplinite”.

„Dacă dai guvernului 100 de milioane, trebuie să ai încredere în acel guvern. La asistența macrofinanciară întotdeauna vor fi condiționalități care reflectă și așteptările cetățenilor Republicii Moldova. Așadar, banii vor veni cînd autoritățile de la Chișinău vor fi îndeplinit condițiile”, a subliniat europarlamentarul.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load